Stor glöd för platsutveckling

Platsutvecklingsprojektet BID nya 35:an Åtvidaberg spurtar nu mot målgång.Innan året är slut kommer facit: bland annat en gemensam vision och affärsutvecklingsplan.

Platsutvecklaren Susanne Forsberg gillar kommunens vision. "Den ger oss utrymme för att skapa en vision om en plats som sticker ut", säger hon.

Platsutvecklaren Susanne Forsberg gillar kommunens vision. "Den ger oss utrymme för att skapa en vision om en plats som sticker ut", säger hon.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-09-19 18:00

Susanne Forsberg som leder BID-projektet i Åtvidaberg klättrar upp i den stora räknemaskinen märkt med Facit vid Stortorget i Åtvidaberg.

– Häftig, säger hon även om hon för dagen inte har facit på vad BID-projektet ska landa i.

– Det jobbet pågår nu.

Hon står mitt i ett av de centrum som utgör en del av BID-området i Åtvidaberg. Övriga är resecentrum, kulturcentrum och Lillsvängen. Tanken är att dessa ska knytas samman.

BID står för Business Improvement District och är en metod för att få offentliga och privata intressenter att samverka kring utveckling av en geografisk plats. Bakom den svenska BID-modellen står organisationen Svenska stadskärnor.

I Åtvidaberg startade projektet efter flera år av diskussioner kring utveckling av framförallt det kommersiella centrum och handeln. Kommunen, Åtvidabergs sparbank, Näringslivscentrum, handeln och flera fastighetsägare stöttar ekonomiskt under 18 månader.

Målet har varit givet från start och följer den arbetsmall Svenska stadskärnor tagit fram.

– Vi ska ta fram en affärsutvecklingsplan innan den siste december, säger Susanne Forsberg och korrigerar sig snabbt:

– Egentligen ska den vara klar innan den 10 december. Då kommer Åtvidaberg tillsammans de som ingått i BID nya 35:an, Linköping, Överum, Gamleby och Västervik, att kunna få ta emot BID-certifiering, om vi har en godkänd affärsutvecklingsplan.

Sedan projektet startade under sommaren förra året har flera arbetsgrupper med frivilliga från näringsliv, handel, fastighetsägare, svenska kyrkan och gymnasiet analyserat nuläget i Åtvidaberg, bland annat kring utbud, identitet, trygghet och tillgänglighet.

– De har jobbat med stor glöd och energi, berömmer Forsberg.

Ett Åtvidabergs-kalas arrangerades också förra året. Målet var att nå barnfamiljer för att få deras en bild de tre områdena som ingår i BID-projektet.

En nulägesrapport, som samlar fakta, statistik, tidigare rapporter men också intervjuer med nyckelpersoner och visioner inom BID-området är klar.

– Där finns bland annat kommunens översiktsplan. Inom området talar den om gröna element i staden, men också om förtätning med boende i de centrala delarna.

Susanne Forsberg framhåller också kommunens vision om framåtanda.

– Den talar om att sticka ut och våga prova nya lösningar. Det är en fantastisk vision som också ger oss utrymme för att skapa en vision om en plats som sticker ut.

Kvar är ett gediget arbete. Och det brådskar för att bli klart i december.

När vi träffar Susanne Forsberg på onsdagen förbereder hon sig för flera möten i Åtvidaberg. Det är bland annat visionsarbete med deltagare från arbetsgrupperna och möte med fastighetsägarna.

En del av den kommande affärsplanen är en handlingsplan med finansieringsmodell för kommande åtgärder i området.

– Det berör framförallt kommunen och fastighetsägarna. Konkret ska man börja kommunicera med varandra om vad som är planerat i området, men också lite längre fram komma fram till vad man vill med området och hur och när man ska knyta ihop exempelvis kulturcentrum med centrum, och resecentrum med centrum.

Affärsplanen ska också ge svar på framtida samverkan och hur det ska finansieras.

– Tanken hos flera var en tjänst som håller ihop BID-området. Vi får se vad man kommer fram till, säger Susanne Forsberg och förtydligar att hennes roll inte är att ge svaren, utan att leda BID-projektet mot målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om