Det menar Marianne Lindh, cityutvecklare och VD i Linköping City Samverkan AB som i måndagskväll var inbjuden till Näringslivscentrums träff om utveckling av handeln.
Hon gav en engagerad och strukturerad genomgång, med fokus på utveckling av handel och näringsliv.
– Samverkan, samverkan, samverkan, upprepade Marianne Lindh och satte inledningsvis ett ä i ordet.
– Samvärkan, för det handlar om värk. Det gör ont och måste värkas fram.
Hon pekade på att samverkan kräver insatser, som tid, engagemang och viljan att enas kring en gemensam vision och handlingsplan.
– Det handlar om att jobba långsiktigt, inte att släcka bränder.
Idag finns ingen samverkan kring handeln.
– Försök skapa en gemensam målbild. Våga ha det trevligt tillsammans, gör gemensamma saker, manade Marianne Lindh och pekade på att det finns potential.
Som stöd för det lyfte hon ett par exempel, som försäljningsindex för 2015. Det anger hur stor del av befolkningen som gör sina inköp i hemkommunen. Dagligvaruhandeln i Åtvidaberg når index om 85 procent, medan sällanvaruhandeln bara når upp till 16 procent.
– Hur kan vi öka index?, frågade Marianne Lindh och gav ett svar: 1600- 1700 åtvidabergare pendlar ut från kommunen och 500 pendlar in.
Marianne Lindh hör själv till gruppen som pendlar ut. Hon flyttade till kommunen 1997.
– Det som lockade var ett bra hus, ett bra läge, fantastisk natur och en fantastisk plats för våra barn att växa upp i, men också närheten till staden där jag arbetar.
Som åtvidabergare försöker hon göra sina inköp lokalt.
– Maten är lätt, men allt annat inte tillgängligt för mig när jag kommer hem efter jobbet, sa hon och gav en tankeställare om öppettider.
I nuläget står Åtvidabergs handel och näringsliv (kopplat till handel och privatkonsumtion) inför frågan: Är man redo att stå för en ekonomisk insats för aktiviteter under ett treårigt projekt?
Kommunen och Åtvidabergs sparbank är redo att finansiera ett projekt för utveckling av handeln. I botten finns den förstudie som Corren tidigare berättat om. Den bygger på intervjuer med näringsidkare och visar en uppfattning om handelshinder, lönsamhetsproblem men också på en 100-procentlig vilja om utveckling.
Ett löfte om 750 000 kronor under tre år för en halvtids projektledare har levererats till Näringslivscentrum, som tagit uppdraget att ställa frågan om egeninsats och intresse till näringslivet.
Måndagskvällens möte gav inga svar. Näringslivscentrums inbjudan gick ut till 73 företag inom handel, näringsliv och fastighetsägare.
Uppslutningen var klen. Från handeln kom en handfull företrädare, samt en banktjänsteman och en företrädare för fastighetsägare samt Daniel Hallingström, Åtvidabergsplatsen som tagit fram förstudien.
Hans Blomqvist som företrädde Sportringen vill att projektet kommer igång. Han tog initiativ till ytterligare ett möte och ett nytt försök att samla handel och näringsliv samt få grepp om hur stor egeninsatsen kan tänkas bli.
Marianne Jansson, vd i Näringslivscentrum betonade att kommunens och bankens erbjudande inte varar för evigt.
– Jag tror att detta är sista chansen. Det vore jättetrist om vi inte kan växla in dessa pengar och komma igång med handelsutveckling.