Stor sanering efter larm om legionella

Hälsofarliga halter av legionellabakterier kan ha funnits inom de äldre delarna av Kopparsvanen under lång tid.

Via vattenånga. Legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar i luften, exempelvis från en dusch.

Via vattenånga. Legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar i luften, exempelvis från en dusch.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

ÅTVIDABERG2016-06-30 05:30

Det var förra veckan som kommunen slog larm om att halter av legionallabakterier överskred gränsvärden på delar av äldreboendet Kopparsvanen. Provtagningar visade att Rosengården 1,2 och 4 samt korttidsavdelningen var drabbade.

Provtagningarna var troligen de första i sitt slag.

Tf miljöchef Yasmine Dernelid säger till Corren att såvitt hon vet känner miljökontoret inte till tidigare legionellaprovtagningar.

Kan det innebära att det funnits legionellabakterier under en längre tid?

– Det kan vara så.

Yasmine Dernelid förtydligar att ansvaret ligger på fastighetsägaren, den kooperativa hyresrättsförening Kopparsvanen, som förvaltas av Riksbyggen.

– Vår uppgift är att följa upp att åtgärder görs och att kontrollera att man tar hänsyn till de risker som finns.

Varken kommunens socialchef Linda Ljungqvist eller Johan Thorén, drifttekniker på Riksbyggen, känner heller till några tidigare provtagningar.

– De kan ha kommit förra veckan eller för fem år sedan. Vi vet inte, säger Johan Thorén.

Legionellabakterier finns naturligt i vatten. Det är när bakterierna växer till, till följd av stillastående vatten eller för låg temperatur på varmvattnet, som de i samband med duschning kan utsätta nedsatta personer för risken att drabbas av svår lunginflammation.

– Vi har hittills inte haft några boende med symptom på legionella, säger Linda Ljungqvist.

Riksbyggen genomför nu ett omfattande saneringsprogram. I första hand genom att spola ledningar med hett vatten. På de drabbade avdelningarna ska även duschslangar, munstycken och blandare bytas ut.

– Just nu inväntar vi nya protagningar innan vi kan gå vidare, säger Johan Thorén.

Riksbyggen och kommunen ska även upprätta ett kontrollprogram med återkommande provtagningar för hela Kopparsvanen samt sätta in åtgärder för att förhinda tillväxt av legionella på de avdelningar som tömts i avvaktan på kommande ombyggnationer.

För boende och personal på de drabbade avdelningarna har upptäckten av högre halter av bakterierna lett till att alla duschar stängts av. Boende får duscha på andra avdelningar.

Under spolningar med hett vatten har rummen stängts av under ett par timmar.

– Personalen har varit helt fantastisk och kommit med bra lösningar för att det ska vara så bra som möjligt för de boende, säger Linda Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om