Han ser en positiv framtid för golfen.

Golftränaren Michael Persson gillar det ökade intresset för sporten som under pandemin fått ett stort uppsving på medlemmar.

Hål 11 vid Åtvidabergs GK, även kallat "Långa sjö". Ett par 5-hål som rankas som ett av Sveriges 25 vackraste.

Hål 11 vid Åtvidabergs GK, även kallat "Långa sjö". Ett par 5-hål som rankas som ett av Sveriges 25 vackraste.

Foto: Gustaf Adelswärd

Åtvidaberg2021-08-22 20:00

Under 2020 spelades det mer golf än på länge i Sverige och trenden verkar inte sakta ner, rekordet från fjolårets antal registrerade spelare har redan slagits för 2021 och närmar sig rekordet från 2004 enligt Svenska golfförbundet.

Golftränaren Michael Persson som bland annat är aktiv på Åtvidabergs golfklubb ser ingen trend på att antalet aktiva golfspelare kommer minska.

– Det är en väldig blandning på människor som antingen valt att komma tillbaka till sporten eller som startar sin golfkarriär, säger Michael Persson.

Han förklarar att golf är en säker sport att utöva under pandemin och är en av anledningarna till det ökade trycket på banorna runt om i Sverige. 

– Det ger inte bara motion för de som spelar utan och ett socialt umgänge som många haft stor brist på sen pandemin startade. Går man en 18-hålsbana är man ute i några timmar och det blir mycket prat under den tiden.

Vad är det vanligaste misstaget man kan göra som nybörjare?

– Det blir lätt att människor fokuserar på hur långt man kan slå istället för att koncentrera sig på att få in en bra teknik. Det är viktigare att hitta en teknik som gör att spelare kan hitta en precision i sina slag än bara slå långt.

Även innan mars 2020 var Michael en av få som erbjöd kurser och utbildningar digitalt, något som ökade under pandemin. 

– Många gillar att man kan använda det till att träna hemma på trädgården eller själv ha med sig digitala tips på en golfrunda. Det är både yngre och äldre som visat stort intresse för de digitalakurserna.

Vad kan man göra för misstag som tränare?

– I början av min tränarkarriär kunde jag bli ivrig till att vilja lära ut sporten snabbare än eleven kanske var redo för.

Han menar att golfen har en förutfattad mening om att det är en dyr sport, vilket han inte håller med om.

– Det finns fin begagnad utrustning att köpa till bra pris, slår man ut vad ett medlemskapskort kostar gentemot hur många timmar man spenderar på banan blir det inte så mycket per tillfälle som många tror. Sen kan man självklart välja att köpa det dyraste och då rinner det lätt iväg. 

Vad har du för tips till golfare som vill utveckla sitt spel?

– Att ta sig tid att spela ofta, det behöver inte vara att man går en hel bana utan att slå på ranchen eller träna puttar i 20 minuter gör att man förbättras snabbt. Har man bara tillgång till en gräsmatta så kan man förfina mycket av sitt spel på kort tid.

Michael Persson gillar att både yngre och äldre fått upp ögonen för golf.
Michael Persson gillar att både yngre och äldre fått upp ögonen för golf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om