Svärmor började – nu har Hanna, 47 "halva släkten" med på scenen

Fyllon och direktörer, en baron och en hel nykterhetsrörelse. Persongalleriet har varit stort när Bruksteatern tagit publiken genom Åtvids historiska miljöer i Herr Kronos vandring. Hanna Rahm har axlat fyra roller och haft både släkt och familj med på vandringen.

Släkten delar teaterintresset. Hanna Rahm, längst till vänster har haft med sig sin systerdotter Moa Gerestad Kleinas, svärmor Gudrun Rahm, makens systerson Sebastian Berg och dottern Alva Rahm i den vandrande historiska dramatiseringen "Herr Kronos vandring".

Släkten delar teaterintresset. Hanna Rahm, längst till vänster har haft med sig sin systerdotter Moa Gerestad Kleinas, svärmor Gudrun Rahm, makens systerson Sebastian Berg och dottern Alva Rahm i den vandrande historiska dramatiseringen "Herr Kronos vandring".

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-07-04 07:00

– Det krävs snabba scenbyten, skrattar Hanna Rahm som agerat bruksarbetarhustru, mejeriarbetare, nykterhetsdemonstrant och fabriksarbetare. 

Hon har nu gjort sin andra säsong i den vandrande historiska teatern kring Gamla torget. 

undefined
Guiden Herr Kronos (Roy Andersson) intar en lite undanskymd placering när aktörerna spelar upp scener ur Åtvidabergs historia, mellan 1850 och 1950. Här spelar Hanna Rahm och Anna Beck-Friis två tyska fabriksarbeterskor, som Facit lockat till Åtvidaberg.
undefined
Hanna Rahm och Erika Milton Rehn hade liksom övriga i emsemblen flera roller var. Här agerar de bruksarbetarkvinnor.

– Det är superhärligt att spela i denna miljö och det är mycket glädje och kärlek i ensemblen. Det har varit så roligt att lära känna alla, säger hon. 

Flera i ensemblen känner hon mycket väl. Bland dem svärmor Gudrun Rahm, som var den som lite bakvägen, lockade Hanna in i teaterns värld. 

– Svärmor var med i Salvedalsteatern. 2016 berättade hon att det behövdes en barnskådespelare där. Min son Victor nappade och jag följde med.

Regissören Carina Evertsson tog chansen: 

– Hon undrade om jag ville ha en statistroll. Och om jag ville ha en replik. Jag sa ja och fick en roll som piga. Jag upptäckte att det var roligt och blev fast.

Nu har hon fått rutin och lockat flera att spela teater. 

undefined
Moa Gerestad Kleinas, 19 år satsar på teatern. Hon lockades in i den genom sin moster Hanna Rahm. Efter teaterlinje på gymnasiet ska hon i höst plugga teater på Molkoms folkhögskolan. Sen då? "Det får vi se", säger hon.
undefined
Åsa Jakobsson och Gudrun Rahm i en scen om Höks handelsbod på Verksgatan. Den ska ha varit den enda av klass på vägen mellan Linköping och Västervik. Det fanns bland annat kaffe, sirap och kryddor på hyllorna.

Med i Herr Kronos vandring har också dottern, Alva Rahm, elva år och makens systerson, Sebastian Berg, tolv år, varit. Plus 19-åriga systerdottern Moa Gerestad Kleinas, från Linghem som precis tagit studenten från teaterlinje och i höst börjar plugga teater på folkhögskola i Värmland. 

Tillsammans har ensemblen under sex slutsålda föreställningar tagit publiken med på en vandring i tiden och agerat kända och mindre kända historiska personer.

– Vi startar i 1850-talet när kopparframställningen dominerade hela Åtvidaberg och slutar 1950, då Facit sysselsatte de flesta i Åtvidaberg, säger Roy Andersson som skrivit manus och som också spelar rollen som guiden Herr Kronos.

undefined
Spriten flödade i Åtvidaberg under 1850-talet. Tommy Franzén spelade rollen som en av flera berusade på Verksgatan. Här tillsammans med Maryon Westin.
undefined
Också Leif Jakobsson agerade berusad bruksarbetare på Verksgatan.
undefined
I området runt Gamla torget behövs inga kulisser. Här skyndar Bo Ristenstrand fram med dryck i tunnan.

Denna måndag värmer kvällssolen Verksgatan med Åtvidabergs äldsta bruksarbetarbostäder. Klätterrosor sprider väldoft. Det behövs inga kulisser.

En bagerska rusar ut på gatan. Har någon sett hennes dotter? Jo, hon kan möjligtvis ha synts till borta hos kuskarna och kopparskjutsarna vid Stallet. En kvinna hänger tvätt och barn leker. Idyllen bryts av ett par överförfriskade män. En pinkar, en annan har ramlat in i buskagen.

– Jo, det var en del fylleri.1850 hade Åtvidaberg ett eget bränneri och gjorde 70 000 liter brännvin, berättar Herr Kronos.

Han har mycket att berätta och gör det i lättsam ton. Tung fakta, som att Kopparverket vissa år producerade över 1 000 ton ren koppar blandas med kuriosa, som att 3 000 ostar ska ha smält när snickerifabriken brann 1903.  

undefined
Roy Andersson som guiden Herr Kronos. Han är kulturarvstrateg på Åtvidabergs kommun och har skrivit manus till den historiska vandringen i Åtvidabergs historiska kvarter.
undefined
Herr Kronos följer med blicken hyttarbetaren och hans dotter. Att livet vid Kopparverket kunde vara hårt beskrevs med ett rullande åtta-timmars-skift. Åtta timmars arbete, följdes av åtta timmars vila och åter åtta timmars arbete. "Det kunde hålla på så i fem månader i sträck".
undefined
Barnen i Herr Kronos vandring berättade bland annat om den livsfaliga leken på flytande timmerstockar i dammen vid Gamla torget.
undefined
Britta Augander har haft flera roller och visat att hon kan växla mellan olika sinnestämningar under föreställningen. Hon går från att vara barsk mejeriföreståndarinna till att följa dansen med längtan i blicken.

Ensemblen smiter mellan med scener vid bland annat Kolkammaren och Mejeriet. På Bryggaregatan hörs slagord från nykterhetsrörelsen anno 1910:  "Upp till kamp emot spriten". 

På Åssagården anas framtiden. Här tillverkas automobiler under 1910-talet, en flopp redan innan den kom i produktion. Det blev bara tolv exemplar.

undefined
Åsa Jakobsson njuter i sin roll som 50-talskvinna.
undefined
Upp till kamp emot spriten. Omkring 1910 kom nykterhetsrörelsen till Åtvidaberg.
undefined
Fru Sundberg (Mariana Lindqvist- Skogh) var sekretrerare åt direktör Elof Eriksson och hade mycket att stå i.
undefined
Tre historiska personer, fotograf Johan Emanuel Thorin (Magnus Fornestig), ingenjör Martin Eriksson (Bengt Kindstrand) och baron Theodor Adelswärd (Gudrun Friström) i en scen på Åssagården. Publiken fick bland annat se hur det gick till att ta bilder med glasplåtar.
undefined
En sammanbiten disponent Elof Ericsson (Tommy Franzén) spatserar vidare mot bilen med sin chaufför (Magnus Fornestig).
undefined
Lite dans mellan scenerna. En dam i publiken ville stanna och dansa.

Bättre gick det för räknemaskinen, som för vandringen till Facits gamla huvudkontor, nuvarande Facetten. Här glider Hanna Rahm in framför entrén tillsammans med Anna Beck-Friis. De bryter på tyska och talar om ett "ganska tråkigt" arbete vid borrmaskinen.

– Det var en av de mest spektakulära åtgärderna för att anställa mer folk. Facit åkte till Västtyskland och hämtade kvinnor för arbete här. En del kom att gifta sig med Åtvidabergsmän och blev kvar här, berättar Herr Kronos. 

Fullspäckade med 100 år av Åtvidabergs historia bjuds publiken slutligen på kaffe och kaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!