- Många gångtrafikanter har en egendomlig syn, säger förslagsgivaren Karl-Axel Axelsson.
Karl-Axel Axelsson anser att övergångställen endast behövs där det är så tät trafik att det är svårt att ta sig över gatorna. I Åtvidaberg är det inte så, menar han.
- För en bil som är tio meter från ett övergångställe och håller hastigheten 20 km/h så tar det två sekunder för den att passera. Vilken gångtrafik vill offra livet på att tjäna två sekunder för att om han överlevde kunna säga "jag hade företräde".
Karl-Axel Axelsson menar att det är attityden att "bilarna ska stanna" som många gångtrafikanter har när de ska passera över ett övergångställe som är problemet.
- Många gångtrafikanter tror att det inte behöver se sig för och går rakt ut i gatan, säger han.
Skymd sikt
Stenhusgatan ovanför stortorget har ett övergångställe där sikten är skymd av självaste skylten som varnar för övergångställe. Detta strider mot allt sunt förnuft, menar Axelsson.
- Här spelar inte någon reflexväst någon roll, för här står man bakom skylten, säger han.
Axelsson berättar att han vid flertalet gånger varit nära till en olycka vid flera övergångställen i Åtvidaberg och att man bör agera innan någonting händer.
-Många kommuner har nu beslutat att ta bort övergångställen för att öka säkerheten och undvika olyckor, fortsätter Axelsson.
Han berättar med hjälp av tidningsutklipp om Sollefteå som tar tagit bort 120 av 130 övergångställen, och flera andra kommuner som tagit bort övergångställen efter den införda Zebralagen, för att det är där det sker flest olyckor, menar Axelsson.
Ingen säkerhetsvinst
Lars Ekman vid Trafikverket har tidigare forskat om övergångställen och trafiksäkerhet vid Lunds Tekniska Högskola. Han menar att det inte finns någon säkerhetsvinst med att ha ett övergångställe, det enda man tjänar på att ha övergångställen är att man garanterar framkomlighet, vilket kan vara viktigt i storstäder.
- Det finns således ingen grund till att ha övergångsställen i villaområden, det är en falsk trygghet för dem som bor där, säger han.
Men han tror samtidigt att det skulle vara svårt att ta bort alla övergångställen, men han är övertygad om att olyckorna skulle minska. Hans egen studie visar nämligen på att gående som korsar gator löper dubbelt så stor risk att råka ut för en olycka vid ett övergångställe än att gå över där det saknas övergångställe eftersom att man då är mer uppmärksam.
- En annan lösning på problemet är att man sänker hastigheten, placerar ut gupp, eller tar bort dubbla körfält, säger Lars Ekman.
Ser över
I Åtvidaberg har man ännu inte sett över huruvida hastigheterna kommer att sänkas men man har lyft frågan om den skymda sikten vid övergångställen på orten.
- Vi vet att det finns flera sådana övergångställen och vi tittar på det, säger Kent Rosén vid Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Åtvidaberg.
Det är kommunen som har hand om vägarna i tätorten medan Trafikverket sköter lands- och riksvägarna. Per-Ove Persson är samhällsplanerare vid Trafikverket och menar att man inte har för avsikt att ändra policyn om övergångställen just nu.
- Vi tog bort flera övergångställen innan lagen trädde i kraft och vi omprövar ständigt om vi behöver göra några förändringar, säger han.
frida.andersson@corren.se