Tar tillbaka krav om skadestånd

Åtvidabergs kommun sätter punkt för affären Industribyggen, ett äventyr som kostat kommunen fem miljoner kronor.
Hoppet om att få tillbaka pengarna genom en stämning mot affärsmäklaren Pricewaterhouse Coopers har släckts.

Foto:

ÅTVIDABERG2014-05-09 06:45

Följ med bakåt i tiden. Vi skriver februari 2009.

Dåvarande kommunalrådet Sverre Moum (M) har kallat Corren till ett advokatkontor i Linköping. Där har bläcket knappt hunnit stelna.

Kommunen har undertecknat avtal med Industria Sverige AB. Det är glada, uppsluppna miner när Moum presenterar köparna av Åtvidabergs Industribyggen AB.

40 miljoner kronor ska vara på väg in i kommunkassan och Facetten ska bli en green science-park.

Men, det kommer inga pengar och av de gröna planerna blir det inget. Istället kommer dagar och år, då kommunens företrädare önskat att han aldrig satt sitt namn på avtalet.

Kommunen har gått på en nit.

– Vi hade blivit presenterade för köparna. Det var seriösa människor, till namn och kläder och de hade ett fantastiskt upplägg, men vi blev duperade. De hade andra planer, de skulle ta ut så mycket pengar ur bolaget som de bara kunde, hävdar kommunalrådet Lennart Haraldsson (S).

När köparen fick svårt att få ihop köpeskillingen och lockade med reverser i en högt belånad fastighet i Stockholm anade inte bara kommunen oråd. Samtidigt som affärsmäklaren Pricewaterhouse Coopers slog larm kring en av finansiärerna, avslöjade Corren att det i ägarkretsen runt Industria Sverige AB fanns en affärsman som gjort sig känd för ett flertal skandalomsusade affärer.

Kommunen drog i nödbromsen och ställde, trots hot om stämning för avtalsbrott in hela affären. Industria krävde skadestånd och fick sommaren 2010 i en förlikning 4,8 miljoner kronor av kommunen.

Det var pengar som kommunen senare räknade med att kamma hem från Pricewaterhouse Coopers, PwC. Kommunen anklagade PwC för mycket dålig research av köparen och hävdade att man i förarbetena varit noga i kravet om seriösa spekulanter. I synnerhet då kommunens egen gymnasieskola och flera företag var hyresgäster hos Industribyggen.

Det dröjde till mars 2011 innan kommunen lyckades engagera en advokat, Bengt Ivarsson att driva kommunens sak. Kommunen ställde skadeståndsanspråk på PwC och krävde närmare 5,2 miljoner kronor i ersättning.

Där inleddes en långdragen förhandlingsprocess. PwC bestred betalningsskyldighet och hävdade att kommunen inte ställt krav om att köparen skulle vara seriös.

Bengt Ivarsson skriver i ett PM till kommunen att det inte finns några skriftliga handlingar som styrker kravet om en seriös köpare. Kommunen har hävdat att kravet framfördes muntligen. Vidare anser PwC att köparen inte var att betrakta som oseriös.

Sverre Moum som lämnade politiken vid senaste årsskiftet vidhåller att PwC brast i sitt uppdrag gentemot kommunen.

– PwC agerade synnerligen vårdslöst. De har därefter visat en flagrant brist på ansvar för en dålig beredning av ärendet.

Han säger att kommunen förlitade sig på PwC.

– Vi anlitade en seriös fastighets- och företagsmäklare. Måste man då explicit skriva ner att de ska ta fram en seriös köpare?, frågar han sig.

Bengt Ivarsson skriver vidare i sitt PM att PwC inte ansett sig ha varit vårdlöst, då kopplingen till affärsmannen blev känd först tre veckor efter att avtalet undertecknats.

I sitt resonemang kring en eventuellt civilrättslig process mot PwC beräknar Ivarsson kostnaderna för ett skiljeförfarande till minst 250 000 kronor. Han lägger till att samtliga försök till förlikning avvisats av PwC och att kommunens möjligheter att få rätt i domstol är osäker, då stor del av bevisningen är muntlig. Ivarsson rekommenderar kommunen att avstå från ett skiljeförfarande.

Kommunstyrelsen som behandlat ärendet i veckan följer rekommendationen.

- Vi sätter punkt här och nu. Risken att vi förlora mer pengar är för stor, säger Lennart Haraldsson.

Han står fast vid beslutet att inte sälja till Industria.

– Jag är evigt tacksam över att affären inte blev av. Det hade kunnat kosta oss än mer än de 4,8 miljonerna. Vi vet inte vad det varit av Facetten i dag om vi sålt.

Han är ändå påtagligt irriterad över utgången.

– Jag är missbelåten med PwC.

Sverre Moum uttrycker sig hårdare.

–  Pwc har smitit ut köksvägen med svansen mellan benen. De borde skämmas.

Corren sökte under gårdagen Martin Askman, presschef på PwC för kommentarer. Han gav sent under eftermiddagen följande svar per mejl: "Vår bedömning är att vi genomfört det uppdrag vi har haft på ett korrekt sätt. Vi är dock förhindrade att uttala oss om detaljer i våra klientuppdrag."

Corren har utan att lyckas sökt kvinnan, som företrädde Industria Sverige AB då kommunen betalade ut skadeståndet. Industria avregistrerades som bolag under slutet av 2012. Moderbolaget Tjurpannan Fastighets AB försattes i konkurs sommaren 2013.Kvinnan driver idag en livsstilsbutik med kläder och inredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om