När det nya fullmäktige samlades till sitt första sammanträde för den nya mandatperioden var budget 2023 ett av de tyngre ärendena.
Två förslag låg på bordet – ett från S, C och V och ett från SD, M och KD.
När förslagen lades fram i kommunstyrelsen deltog inte L. Partiet förhandlade då med både det rödgröna och det blå blocket, och hade inte valt sida. Senare valde L att gå in i det rödgröna laget, som därmed tog minsta möjliga majoritet med bara ett mandats övervikt.
Max Haienhjelm (SD) fokuserade tidigt i debatten på L:s val och framhöll SD:s valframgångar, både i riket och i kommunen.
– Jag är glad för Sverige, men orolig för Åtvidaberg, sa han och syftade på att det blev maktskifte i riket, men inte i kommunen.
Han menade att L lokalt kunnat få igenom flera av sina vallöften, bland annat om utredning av simhall - och idrottshall redan 2023 och prioriteringar inom skolan, om partiet gått med i borgerliga blocket.
Rolf Skogh (L) markerade direkt:
– Vi har valt sida och står för det. Många av de punkter du nämner kommer vi att kunna genomföra. Några mer kommentarer vill jag inte ge, sa han kort.
Skolfrågorna kom att ta stor del av debatten. Oppositionen lyfte sjunkande elevresultat i grundskolan och att Åtvidaberg, sett till niornas resultat vid vårterminen ligger i botten i länet.
Tommy Aarna (M) framhöll att oppositionen vill satsa fem miljoner kronor mer än majoriteten på skolorna, konkret genom att öka antalet speciallärare och yrkesvägledare.
Thomas Lidberg (S) kontrade:
– Det är den direkta skiljelinjen mellan våra budgetförslag. Ni vill lägga fem miljoner kronor mer på skolan, trots att varken barn- och utbildningschefen eller förvaltningen yrkat på mer pengar.
Han ställde en retorisk fråga:
– Var tar oppositionen dessa pengar? Jo, framförallt från vård- och omsorgsförvaltningen, från de svagaste. Ett tydligt budskap om vad oppositionen vill göra.
Lidberg menade vidare att ökade resurser inte per automatik skulle innebära att studieresultaten ökar:
– Det är inte rimligt att tro det bara för att vi skulle skjuta till mer pengar. Det finns andra saker att ta hänsyn till.
Per Lundberg (S) klev upp i talarstolen och förklarade att de svaga elevresultaten i nian, beror på ett fåtal elever:
– Tar vi bort dem, så ligger vi i paritet med snittet, sa han.
Richard Svensson (SD) reagerade och menade att enstaka elever inte kan tas bort från statistiken.
– Vi är sämst i Östergötland och ligger betydligt under riket. Det är för att vi inte prioriterat skolan.
Debatten gick vidare kring ansvaret för elevernas resultat:
– Vi kan inte tro att skolan ska lösa alla problem, sa Thomas Lidberg och påtalade föräldraansvaret.
Linda Ivarsson (MP), som yrkat bifall till majoritetens förslag, riktade sig till oppositionen:
– Ni förenklar en komplex fråga. Det hjälper inte att bara slänga mera pengar på skolan.
Debatten kom även att handla om ett kommande förslag om politikerarvoden. Tommy Aarna pekade på att majoriteten lagt två miljoner kronor i budgeten på ökade arvoden.
– Välkomna till Östergötlands Norrtälje, sa han och menade att förslaget är i nivå med de omstridda besluten i Norrtälje.
Thomas Lidberg liknande den jämförelsen vid himmel och helvete, och bad om att få återkomma när de nya arvodena ska tas i fullmäktige.
Beslut om budgeten avgjordes efter votering, som slutade med 18 -17 till majoritetens fördel.