Två av fyra boenden läggs ner

Kommunen lägger ner två av fyra boenden för ensamkommande och kan tvingas säga upp 12 till 15 anställda. Samtidigt är behovet av nya stödboenden mycket akut.

Akut läge. Socialchefen Marie Christiansson och IFO-chefen Robin Taylor söker nya boenden åt ensamkommande.

Akut läge. Socialchefen Marie Christiansson och IFO-chefen Robin Taylor söker nya boenden åt ensamkommande.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-12-16 09:00

Åtgärder är nödvändiga. Det klargör kommunens nytillträdda socialchef Marie Christiansson och chefen för kommunens individ- och familjeomsorg Robin Taylor.

– Gör vi inget kommer kommunen att blöda ekonomiskt, säger Robin Taylor.

Han ger en bakgrund.

Behoven minskar: Antalet ensamkommande har minskat drastiskt. Under slutet av 2015 tog kommunen emot fyra till fem ungdomar i veckan. I år har bara fyra ensamkommande anvisats till kommunen och fler ensamkommande ungdomar har flyttat från än till Åtvidaberg.

Statens ersättning minskar: Idag får kommunen 1900 kronor per individ och dygn från Migrationsverket. Nästa år sänks ersättningarna till 1350 kronor för ungdomar under 18 år och till 750 kronor för de som är över 18 år.

Osäkerhet: Kommunen har bara avtal med Migrationsverket fram till den siste mars.

Idag har kommunen ansvar för ett 60-tal ensamkommande, varav omkring 40 bor på kommunala HVB:n (Hem för vård och boende). Övriga bor i familjehem eller på annan typ av externa boenden.

Under 2017 kommer omkring 20 av de ensamkommande att vara över 18 år och därmed ge kommunen betydligt lägre intäkter. Sammantaget med att även ersättningarna för övriga sänks krävs anpassningar.

Två av kommunens fyra HVB:n kommer att läggas ner under 2017.

Krav om bland annat viss personaltäthet gör att de dyra att driva. Vård- och omsorgsförvaltningen vill ersätta dem med stödboenden, där det krävs betydligt färre personal.

Kan ni göra om de två HVB:na till stödboende?

– Det är inte bara att vända på skylten till våra HVB:n. Det får man inte. Vi behöver stödboenden där ungdomarna har eget rum, kök och toalett. Det ska vara som lägenheter där man kan leva ett självständigt liv, säger Robin Taylor.

Men det råder svår bostadsbrist i Åtvidaberg. Var ska ni hitta dessa boenden?

– Det stora dilemmat är hur vi ska kunna skapa stödboenden. Vi har i dagsläget ingen lösning på var dessa killar ska bo. Kommunen tittar på olika lösningar, men inget är klart, svarar Robin Taylor.

Kommunen har i veckan inlett förhandlingar med fackförbundet Kommunal. Nedläggning av HVB:n innebär en övertalighet inom kommunen med 12 till 15 anställda.

Den övertaligheten gäller i dagsläget inte specifikt personal vid de aktuella boendena, utan rör hela kommunen.

Marie Christiansson uppger att det finns en förhoppning om att kommunen inte ska behöva varsla.

– Det är vårt mål, säger Marie Christiansson.

Ensamkommande

Enligt Migrationsverket har 2 095 ensamkommande barn/ungdomar sökt asyl i Sverige hittills i år (gäller till och med den 29 november). Av dessa var 412 flickor.

Antalet ensamkommande som sökt asyl i Sverige har minskat kraftigt mellan 2015 och 2016.

2015 ansökte 35 369 ensamkommande om asyl.

Den 29 november var 25 535 asylsökande ensamkommande barn inskrivna hos Migrationsverket.

Under 2016 har 5 547 ensamkommande barn och ungdomar beviljats uppehållstillstånd. Under 2015 beviljades 3 076 ensamkommande uppehållstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om