Den 87-årige mannen är tagen efter händelsen. Han berättar om hur han och hustrun väntade besök av sin dotter vid 16-tiden. När det ringde på dörren öppnade frun.
En man i 30–35-årsåldern klev in i lägenheten och sa att han skulle besöka en granne, men att denne inte var hemma. Nu bad han om hjälp att skriva en lapp att sätta på grannens dörr.
– Jag var i ett annat rum och hörde hur mannen två gånger bad min fru att sätta sig vid bordet i köket, berättar mannen som vill varna andra äldre från att släppa in obekanta i sina bostäder.
Han förstod direkt att mannen försökte lura hustrun och gick mot köket.
– Då såg jag en stor kraftig kille springa in i vårt sovrum. Jag sa: "Vad i hela världen gör ni? Stick iväg, bägge två!"
Han beskriver, med viss förvåning, att männen lydde och gick ut ur lägenheten. Strax därefter ringde de på dörrklockan igen.
– Jag såg dem i tittögat i dörren. Vi öppnade inte.
87-åringen är övertygad om att de båda männen tog sig in i lägenheten för att stjäla och att tillvägagångssättet var väl planerat.
– Den storeväxte mannen smet in när den andre bad min fru skriva lappen.
Hur kändes det efteråt?
– Det var väldigt obehagligt och otäckt, även om de inte var våldsamma. Vi pratade med våra barn efteråt. Och med grannen, som var hemma.
I närtid har inga liknande brott eller försök till brott mot äldre i Åtvidaberg polisanmälts.
– Fantastiskt att mannen motade bort den där personen ur sovrummet, säger polisens presstalesperson Monica Bergström och fortsätter:
–Bedrägerier mot äldre förekommer med jämna mellanrum. Just detta tillvägsgångssättet känner jag inte igen. Det vanliga är att någon vill komma in för att byta batterier i brandvarnare eller ha ett glas vatten, säger hon och ger några råd till äldre:
– Att inte släppa in någon obekant är det absolut säkraste och att aldrig lämna ut kontonummer.
Efter händelsen i fredags försökte 87-åringen ringa polisen via 114 14, polisens nummer för icke akuta polisärenden.
– Jag satt i kö i tre kvart. Jag fick inget svar och gav upp.
Polisens presstalesperson Monica Bergström beklagar den långa väntetiden till 114 14.
– Vi har ibland långa väntetider och hög belastning på 114 14. Det är jättetråkigt. Vi är medvetna om det och jobbar med det, säger hon.
Enligt Bergström hade mannen direkt efter händelsen kunnat ringa larmnumret 112.