– Det är en utmaning för oss, säger kommunchef Robert Bredberg om den nya lag som trädde i kraft den 1 mars.
Landets kommuner är numera skyldiga att ta emot nyanlända i etablering. För Åtvidaberg handlar det om 29 personer som ska ges bostad under året. Enligt Robert Bredberg anger förhandsbesked att det till största delen rör sig om ensamstående personer.
De fyra första ska ha bostad före mitten av juni. Därefter kommer fyra nyanlända per månad fram till november.
– Det finns inga lediga lägenheter nu, men vi måste ordna bostäder. Just nu tittar på vi hur vi ska få till en hållbar plan, men vi har inget färdigt koncept.
Flyktingar bara en del
Samtidigt som kommunen utreder bostadsfrågan för nyanlända enligt lagkravet, antas att anhöriginvandringen till Åtvidaberg kommer att öka under året.
Därutöver finns efterfrågan av bostäder från andra grupper i samhället.
– Flyktingar är bara en del av alla dem vi behöver bostäder åt, säger Bredberg och berättar att ansvariga förvaltningar i kommunen fått i uppdrag att arbeta fram ett mera övergripande bostadsförsörjningsprogram.
Kommer folk varje dag
De stora bostadsbolagen i Åtvidaberg, Roséns fastigheter och Åtvidabergs Bostads AB bekräftar bostadsbristen.
– Det är extremt. Hos oss är det knökfullt, säger Krister Schildt på Roséns med ett bestånd om 350 lägenheter i Åtvidaberg.
Han berättar om ett "jättetryck".
– Det kommer folk till oss varje dag, en del kommer varje vecka. Många bor på Stallet och har fått uppehållstillstånd, men ingen bostad. Många blir ledsna, det är gråt och tandagnisslan.
Gunnel Wallberg, bostadshandläggare på Åtvidabergs Bostad AB med 568 lägenheter ger en liknande bild:
– Det är massor som söker bostad, både via mejl, på vår hemsida och genom besök. Många är nysvenskar.
Kommunen måste fixa mark
Gunnel Wallberg har jobbat drygt tio år som bostadshandläggare, men har aldrig tidigare varit med om så stor efterfrågan som nu.
– Tidigare har vi kunnat visa flera lägenheter vid ett tillfälle. Nu har vi inte ens evakueringslägenheter. Det är klart att det känns jättejobbigt när man inte kan hjälpa till.
Både Schildt och Wallberg säger att de uppmanar sina hyressökande att söka lägenheter i andra bolag.
De uppger också att bostadsbristen inte bara slår mot nyanlända. Yngre som vill flytta hemifrån har svårt att få bostad, likaså äldre som kanske vill lämna villan och flytta till något mindre.
– Jag har påtalat detta för kommunen, den måste dra igång byggnation och fixa mark. Just nu behövs det 35 till 50 lägenheter, säger Krister Schildt.
Inte unik situaton
Bostadsbristen är inte unik för Åtvidaberg. Robert Bredberg påpekar att det råder generell bostadsbrist i Sverige, med ett behov om nya bostäder som uppgår till mellan 700 000 och en miljon ny bostäder.
– Staten har tryckt ner ansvaret på kommunerna utan att ha någon aning om hur våra förutsättningar ser ut, säger han.
Kommunen saknar eget bostadsbolag. Det har ofta uppgetts vara en orsak till att man i dag inte kan bygga ikapp den lokala bostadsbristen.
– Vi tittar på hur vi kan stimulera mer permanent byggande och på hur vi ska kunna få fram mark, men också på hur vi kan få fram tillfälliga boenden. Vi måste se behoven både på lång och kort sikt.
Nybyggnation skulle kunna lösa en del av bristen.
– Men det blir dyrt och hyror därefter. Det är minst lika dyrt att bygga här som i Linköping, säger Bredberg.