- Vi namngav båten Vågspelet eftersom det var ett vågspel att skaffa den, berättar Anita Poignant.
Hon är pensionerad lärare, frivilligmedlem i Solkanonklubben, salutöverste, skytt, guide och gast.
- Gast, det är ett finare ord för hopp-i-land-Kalle, säger Anita Poignant.
Det är alltså hon som hoppar i land och förtöjer E/S Vågspelet.
Traditionen med musikbåtar går långt tillbaka i tiden, men då var det inte turbåtar det var tal om utan båtar som höll en orkester.
- Eftersom Åtvidaberg var en brukort var det en bruksorkester ombord, berättar Anita Poignant. Folk kom ut till sjön och satt på stränderna och lyssnade.
Idag är det en blandning av turister och lokalbefolkning som avnjuter en stillsam tur på Bysjön. Vågspelets skovelhjul efterlämnar ett intressant vågspel, guppiga svallvågor med små gäss på toppen, rogivande och vackrare än de kokande strängar som blir till efter en propeller. Båten vaggar stillsamt i en nästan spegelblank sjö medan Anita Poignant berättar historia efter historia om omgivningen.
- Som pensionerad lärare älskar jag att undervisa, skrattar hon.
Dessutom avfyrar hon solkanonen på helgerna. Åtvidabergs solkanon är unik i och med att den avfyras varje dag under sommarhalvåret. Andra fungerande solkanoner brukar bara användas vid högtidliga tillfällen.
- Vi brukar säga att vi har världens enda aktiva solkanon, säger Anita Poignant.
På dagens premiärtur åtföljs hon av båtöversten Leif Wallquist som framför E/S Vågspelet och hans fru Tiiu. Leif Wallquist har varit båtförare i fyra år nu.
- Den är märklig att föra fram, lite speciell att ratta, säger Leif Wallquist om Vågspelet. Rodret sitter fram, så det blir ungefär som att backa en normal båt.
Om Vågspelet var ett vågspel att köpa in så seglar det stillsamt sedan länge.
- Båten är en fantastisk idé, säger Leif Wallquist. Det är så roligt att åka och folk som åker med är alltid lika positiva och uppskattande.
Vilket en välfylld båt som avlöper bryggan vid Villan och Sjökrogen skvallrar om.