Uppdraget: lyfta Åtvidaberg

Att göra Åtvidaberg så attraktivt som möjligt för så många som möjligt – i samverkan. Så beskriver projektledaren Susanne Forsberg sitt nya uppdrag.

Ny på jobbet. Susanne Forsberg ser stor potential i Åtvidaberg – under 18 månader kommer hon att arbeta med platsutveckling på orten.

Ny på jobbet. Susanne Forsberg ser stor potential i Åtvidaberg – under 18 månader kommer hon att arbeta med platsutveckling på orten.

Foto: Emma Martinsson

Åtvidaberg2017-09-01 08:50

Det var i början av juni som beslutet togs – Åtvidaberg skulle bli medlemmar i Svenska stadskärnor och få en projektledare på ungefär en kvarts tjänst. Och nu finns Susanne Forsberg på plats, i veckan började hon sitt nya uppdrag.

– Jag har fått en rundvandring och själv kört runt en del. Jag ser en väldigt stark potential. Det finns fantastiska miljöer men även sådana som det kan jobbas med lite, om man säger så. Det behöver vi göra tillsammans. Detta är ingenting som fixar sig själv utan det måste ske i samarbete, säger hon.

Projektet kallas för BID 35, där BID står för Business Improvement District och 35 kommer från riksväg 35, som binder samman de deltagande orterna Linköping, Gamleby, Överum och Västervik.

– Vi kommer att ha ett tätt samarbete, berättar Susanne Forsberg.

Hon arbetar sedan tidigare med platsutveckling i bland annat Kristinehamn. Att få upptäcka och lära känna nya platser ser hon som en av fördelarna med sitt jobb.

– Man måste nog brinna för orter och platser om man ska arbeta med detta, säger hon.

Den 10 oktober kommer ett kickoffmöte att hållas i Facetten. Det är öppet för alla och Susanne Forsberg uppmanar den med intresse av att skapa attraktiva platser i Åtvidaberg att närvara.

– Jag har redan lärt mig att det finns många eldsjälar i Åtvidaberg, säger hon.

Vad hoppas du ha uppnått om 18 månader när projektet är klart?

– Vi ska bland annat ha en gemensam vision med mål och en affärsplan och en tydlig ansvarsfördelning. Men det här arbetet ska ju inte upphöra efter 18 månader. Vi ska bygga en samverkansorganisation som ska leva för alltid. Platsutveckling är en fråga som aldrig är färdigutvecklad.

BID-35

Ett BID-projekt är en process som varar under 18 månader och består av flera steg; från nulägesbeskrivning och rundvandring på plats till coachning, affärsplaner och diplomering.

Roséns fastigheter, Sparbanken, kommunen och Näringslivscentrum är gemensamma finansiärer.

Susanne Forsberg kommer att finnas i Åtvidaberg två dagar i veckan som projektledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om