Värmeljus blir till nya benproteser

Utbrunna värmeljus gör dubbel nytta. På dagverksamheten Kärnhuset rensas metallkopparna för vidare transport till Thailand, där de återanvänds för att bli arm- och benproteser.

Som silverpengar. Så här ser värmeljusen ut när Kärnhuset bearbetat dem.

Som silverpengar. Så här ser värmeljusen ut när Kärnhuset bearbetat dem.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-03-31 11:00

Det doftar av nybakad rulltårta på Kärnhuset i Slätten. Här har kommunen dagverksamhet för 24 deltagare. De driver café tre eftermiddagar i veckan och denna vecka serveras påskbakelser till kaffet.

När Corren kommer på besök på onsdagsförmiddagen är ett par av caféborden fyllda av annat, av kartonger fyllda med tillplattade värmeljus.

Kärnhuset samlar in utbrunna värmeljus. Kärl för inlämning finns på flera platser; på kommunhuset, Ica och Willys, men också på arbetsplatser i Åtvidaberg. Även restauranger sorterar ut värmeljusen.

– Vi har också en person som samlar in i Ukna och kommer hit med leveranser, berättar Helén Axelsson, som jobbar på Kärnhuset.

I ett av arbetsrummen i Kärnhusets lokaler tas metallkopparna omhand. Deltagare rensar dem på stearin och på metalldelen som håller veken på plats. Därefter kavlas kopparna ut.

Avsikten är att få de tillplattade metallkopparna till Thailand, där de återanvänds för tillverkning av arm- och benproteser. Inte bara till människor, utan även till djur.

– Vi har sett ett klipp på nätet på en elefant som fått benprotes.

Fram till gårdagen har resultatet av Kärnhusets arbete förvarats i kartonger.

– Vi har inte kunnat skicka direkt till Thailand, men nu har vi via Facebook fått kontakt med en kvinna i Eslöv som är väldigt engagerad.

I går var det dags för transport till Eslöv. Kärnhuset har fått hjälp av Åtvidabergs Taxi att lösa leveransen.

– Det är för en bra grej, säger Kenneth Axelsson, vd på Åtvidabergs taxi.

– Vi har ju också färdtjänst och skolskjutsar åt kommunen, så man kan säga att vi ger tillbaka lite genom att göra detta.

Rasmus Svala som fått uppdraget att köra till Eslöv har en lätt, men skrymmande last. Metallkopparna väger inte mycket.

– Men det är säkert en kubik, konstaterar Kenneth Axelsson.

Arbetet med värmeljusen pågår dagligen. Helén Axelsson berättar att verksamheten fått svårare att få enkla legoarbeten från företag.

– Vi har behov av fler arbetsuppgifter, säger hon och uppmanar dem som vill få enklare uppgifter utförda att ta kontakt.

Caféet är ett sätt att skapa sysselsättning.

– Det har blivit populärt här i området.

Kärnhuset har också en second hand med kläder och skor som är öppen samtidigt som caféet. Deltagarna får tvätta och stryka inlämnade kläder samt hantera försäljningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om