Varmt och närlagat går hem hos äldre

Här kommer Klintas med rykande varm skinkschnitzel, stekt potatis, ärtor och skysås.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-03-11 13:00

Klockan är strax före 11. I köket på Åtvidabergs hotell och restaurang, i folkmun Klintas har kocken och delägaren Nils-Erik Elf Svensson bankat ut 170 schnitzlar.

I stekhällarna bubblar det av smör och rapsolja.

– Svenskt smör och svensk olja, säger Nils- Erik och lägger på de panerade schnitzlarna, också de svenska från ett slakteri i Linköping.

Medan de steks gyllenbruna kör ägarkollegan och kocken Thomas Collin fram bilen för dagens leveranser.

I februari miste Klintas efter tolv år avtalet med kommunen om lunchlådor till hemtjänsten. Fram till sommaren förra året hämtade hemtjänsten varma portionslådor på hotellet. Långa resor gjorde att hemtjänsten inte klarade varmhållningskraven. Kommunen upphandlade istället kalla matlådor, som tillagas i Arlandstad och levereras en gång i veckan.

Thomas Collin rattar bilen från hotellet. Första turen går till förskolan Kotten.

– Det är ett föräldrakooperativ och man har valt att ta maten från oss. Många föräldrar tycker det är viktigt, säger Thomas.

Åter på Klintas lastas det om med matlådor till dagcentret och två damer som bor på Slätten. Gunvor Jahrl bor ett par trappor upp och öppnar när Thomas ringer på .

– Jag ville inte ha sju kalla lådor. Tänk, på sjunde dagen smakar de nog inte så gott. Mina barn ordnade med Klintas och jag är jättenöjd.

Gun Johansson en trappa upp tar emot sin låda och säger: – När kommunen bytte, då bytte jag med.

Idag levererar Klintas omkring tio lunchlådor om dagen. Det är till hemtjänsttagare som av olika skäl valt bort de kalla lådorna. Thomas berättar om äldre som matvägrat och som inte vill få hem kall mat.

Priset per portion är 70 kronor, detsamma som vid avhämtning på hotellet.

– Det går eftersom vi ändå är ute med andra leveranser. Vi testar en period nu. Nästa steg är att gå ut med erbjudande. Vi tänker att vi kan leverera omkring 60 luncher i centrum.

Thomas Collin förnekar inte att han som företagare levererar maten för ekonomisk vinning.

– Men jag har också reagerat på att de gamla inte fått välja och inte blivit tillfrågade om hur de vill ha det.

Han lyfter också Klintas arbete för närproducerade och svenska råvaror; svensk kött i möjligaste mån, östgötsk potatis, ägg från frigående höns i länet, mjölk och mjöl från Herrsäters gård.

Efter matleveransen stöter Corren på Astrid-Marie Jonsson (C) med plats i vård- och omsorgsutskottet, som hanterade upphandlingen av kalla matlådor. Hon uppskattar Klintas initiativ:

– Det tycker jag är jättebra. Inte ett dugg fel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om