Bysjön ligger stilla, spegelblank i dÀmpade fÀrger. HÀr alldeles vid sjön ligger Villa Baro. Ett stycke bort, mitt pÄ golfbanan betar en flock dovhjortar lugnt.
â De vet att sĂ€songen Ă€r över nu, sĂ€ger Anders Scharp, vd pĂ„ Villa Baro.
GolfsÀsongen Àr över, men Villa Baro med hotell och restaurang Àr öppet. Det har gÄtt ett par veckor sedan hotellet vid mÄnadsskiftet fick stÀngas ner helt. Anders Scharp och en handfull av hans kollegor hade drabbats av covid-19.
â Vi gjorde rĂ€tt som drog i handbromsen. Vi var rĂ€dda att det skulle bli ett stort utbrott. Vi stĂ€ngde en vecka och det blev ingen ytterligare spridning.
Ni var öppna med vad som hÀnt. Var det rÀtt?
â Ja, som person tror jag pĂ„ öppenhet. Om vi inte hade berĂ€ttat sĂ„ tror jag att det hade blivit vĂ€rre. Vi har talat om att vi vidtagit Ă„tgĂ€rder och hittat lösningar pĂ„ olika saker. Jag tycker att man ska tala om vad man gör och jag tror att det lugnar.
Anders Scharp sÀger att han för egen del ÄterhÀmtat sig och att han samlar ny kraft under dagliga promenader.
â Jag har haft förmĂ„nen genom livet att inte vara sĂ€rskilt sjuk nĂ„gon gĂ„ng. Nu var det jĂ€ttejobbigt att vakna och vara sjuk i 14 dagar.
För Villa Baro blev utbrottet bland personalen Ànnu ett bakslag under ett Är som inte alls blivit som det var tÀnkt. Familjen AdelswÀrds stora satsning pÄ att bygga om och till det gamla TrÀdgÄrdshotellet pÄ golfbanan till ett aktivitetshotell stod klar för invigning i april - mitt under coronautbrottet.
â Ăppningen blev katastrof, sĂ€ger Anders Scharp som vid tillfĂ€llet var styrelseordförande i Villa Baro AB och beskriver bakslagen:
â I Danmark stĂ€ngde man ner golfen och hĂ€r fick vi bara resa tvĂ„ timmar.
Sen vÀnde det.
â GolfsĂ€songen blev fantastisk, en bra sport i pandemitider. Folk semestrade pĂ„ hemmaplan. Vi fick tyvĂ€rr inte lika bra fart pĂ„ hotellet och restaurangen, men i mĂ„nadsskiftet augusti- september började det bokas pĂ„ igen och vi började fylla pĂ„ med bokningar inför julen.
Vid den tidpunkten bytte Anders Scharp roll i bolaget. Han gick frÄn att vara styrelseordförande till att bli vd med ansvar att leverera de resultat styrelsen förvÀntar sig. I takt med att smittspridningen av covid-19 tog ny fart kom nya restriktioner, nya rÄd och nya bakslag, nÄgot som drabbat hela hotell- och restaurangbranschen.
â Det Ă€r stentufft. Vi har bokat av whiskyprovning, en standup-kvĂ€ll och en yogahelg. December ser förfĂ€rligt ut. Vi har nĂ„gra julbordsbokningar med mindre privata sĂ€llskap kvar, men företagen bokar av.
Han sÀger att han förstÄr och att han fÄtt ökad respekt för pandemin. Samtidigt söker han och hans personal nya vÀgar för att nÄ kunder; som hÀmtning och leveranser av luncher och helgmenyer.
För hotell- och restaurangbranschen Àr mÄnaderna efter nyÄr vanligtvis tuffa med minskad belÀggning. Kommer ni att hÄlla öppet?
â Vi diskuterar det hela tiden. Vi ser över vilken typ av verksamhet vĂ„ra gĂ€ster vill ha och vad vi kan erbjuda sĂ„ att de kĂ€nner sig trygga. Vi vill inte lĂ€gga hotellet i malpĂ„se Ă€ven om det Ă€r tuffa tider.
Anders Scharp ger, trots lÀget ett positivt intryck.
â Som person bygger jag mycket pĂ„ glĂ€dje. Jag vill att man ska ha kul pĂ„ jobbet och mina kollegor hĂ€r fĂ„r vara med och ta ansvar.
Han har lÄng erfarenhet av branschen. Vid 57 Är summerar han 40 Är inom hotell och restaurang i den egna boken "Till er service".
â Jag var gymnast och flyttade frĂ„n Halmstad till Stockholm för att plugga pĂ„ Lillsvedens idrottsfolkhögskola. Egentligen drömde jag om att bli internationell bartender, men pappa sa Ă„t mig: "Glöm restaurangbranschen".
Den unga Scharp följde inte sin fars förmaning. Det blev hotell och restaurang, bland annat pÄ à da golf och countryclub i Trosa och senare som egen krögare tillsammans med hustrun Agneta Scharp pÄ Trosa Stadshotell.
â Vi drev stadshotellet i tolv Ă„r och ökade omsĂ€ttningen varje Ă„r. NĂ€r vi insĂ„g att vi inte skulle kunna öka mer sĂ„ var det dags att göra nĂ„got annat.
Det blev nĂ„gra Ă„r i Stockholm innan Anders Scharp förverkligade det mĂ„nga unga drömmer om â att sĂ€songsarbeta i Alperna.
â Jag jobbade som restaurangchef i fyra mĂ„nader i Chamonix. Det var dĂ€r jag skrev boken, som frĂ„n början var dagsboksanteckningar till min fru.
Nu har han bosatt sig i à tvidaberg och ser framÄt emot att fÄ fylla Villa Baro med gÀster och aktiviteter.
â Ă tvidaberg Ă€r fantastiskt och jag tror vi kan fĂ„ fler att upptĂ€cka det.