– Jag brukar gå in för de uppdrag jag tar på mig, säger Sverre Moum, 73 år.
Tillsammans med övriga förtroendevalda i kommunrevisionen ska han se till att den politiska organisationen hanterar kommunens ekonomi och verksamhet enligt budget med både verksamhetsmässiga och finansiella mål.
– Vi ska vara en tumme i ögat på dem som styr, det vill säga majoriteten, säger Moum och förtydligar omgående:
– Som revisor bedriver man inte partipolitik. Det handlar om ekonomi, som per definition är att hushålla med begränsade resurser. Vi ska titta på att man följer sina mål och använder skattemedel på ett någorlunda effektivt sätt.
Kommunrevisionen består av fem ledamöter som valts som lekmannarevisorer av fullmäktige. Till sitt förfogande har revisionen professionell hjälp med granskningar av bokslut och verksamheter av PWC.
Sverre Moum lämnade kommunpolitiken för fem år sedan. Då, i december 2013 klev han i förtid av uppdraget som kommunstyrelsens vice ordförande och hade inga ambitioner på att komma tillbaka:
– Tanken från början var att jag skulle suttit kvar över valet 2014, men vi skulle ha en ny lista och jag tyckte det var bra för partiet att släppa fram någon annan.
Sverre Moum var ordförande i dåvarande barn- och utbildningsnämnden under åren 2003–2006. Han blev kommunalråd för Moderaterna 2007, då S och M för första gången bildade majoritet tillsammans. Han var tongivande i den ekonomiska saneringen som majoriteten drog igång samma år.
Åtstramningarna väckte starka protester och samlade hundratals åtvidabergare till öppna manifestationer varje vecka.
Drygt tio år senare har Sverre Moum inga problem att försvara saneringen.
– Man måste ha en långsiktig struktur och vara rationell när det handlar om ekonomi. Om man inte har koll på långsiktighet och ekonomi så kommer det inte att finnas utrymme för empati.
Han betonar, som tidigare, att budget är till för att hållas.
– En budget bygger på vissa förhållanden. Om dessa ändras får man parera snabbt och inte dra benen efter sig.
Moums retoriska svar på om en budget fallerar utan att förutsättningarna ändrats, är lika tufft som under hans år som kommunalråd:
– Då beror det på klandervärt och dåligt ledarskap och då får man ta till en gammal beprövad metod.
Han upprepar:
– Om man inte håller budget får man gå som chef. Det är ingen mänsklig rättighet att vara chef.
Tonen är densamma som när Sverre Moum var med i den politiska hetluften. Han är tydlig och rak.
Samtidigt påpekar han att han som ordförande för revisionen inte får någon operativ makt, inte heller några verktyg för sanktioner:
– Men revisionen kan uttala sig, säger han och pekar på att revisionens kritik eller beröm kan leda till politiska konsekvenser.
Med sig in i uppdraget tar Sverre Moum en rad erfarenheter. Han är civilekonom i botten och har arbetat inom IBM i tio år, vara hälften i olika chefsbefattningar. Han är också utbildad lärare, har drivit egen redovisningsbyrå i 15 år samt varit vd för Taxibil Östergötland.
Efter att Sverre Moum lämnat politiken engagerade han sig under ett år som kassör i ÅFF, men klev hastigt av efter intern kritik om att "ha fokuserat för mycket på ekonomin".
Vad får dig att komma tillbaka till kommunpolitiken?– Plikttrogenhet, sammanfattar Moum som för två år sedan började engagera sig aktiv inom Moderaterna i Åtvidaberg igen och fram till årets årsmöte är ordförande för lokalföreningen.