– Det blir mer tydlighet för förvaltningarna och för politiken, men också för entreprenörer och andra som är intresserade av att köpa mark, säger kommunalrådet Joakim Magnusson (C).
Markanvisning innebär att ett företag får rätt att köpa kommunal mark för att bygga exempelvis bostäder. För att avgöra vilket företag som ska få rätt att bebygga marken kan kommunen göra markanvisningar.
Hittills har Åtvidabergs kommun inte tillämpat markanvisning, men nu lägger kommunstyrelsen fram förslag om riktlinjer till fullmäktige.
En bakgrund är ett ökat intresse för kommunen som bostadsort. Kommunens mål om att befolkningen ska öka, förutsätter också 30 till 50 nya bostäder per år fram till 2030.
För att nå dit krävs att kommunen söker samarbeten med fastighetsägare och byggföretag. Kommuner som tillämpar markanvisning är också enligt lagstiftning skyldiga att anta riktlinjer.
I arbetet att ta fram riktlinjerna har kommunen tagit fasta på att agera på ett öppet, rättvist och transparent sätt, där så många intressenter som möjligt kan bidra till byggnation av bostäder.
I det dokument som fullmäktige väntas godkänna i slutet av månaden anges en rad villkor för markanvisning. Här finns också olika metoder för anvisning, som markanvisningstävling, direktvisning och särskild anvisning.
I förslaget till riktlinjer anges också prissättning av mark. Priset ska avgöras utifrån oberoende värdering av extern part.
– Det ska bli mer ordning och reda och tydligt vad som gäller, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).