– Vi flyttade in 1961 och bodde kvar till 1973, berättar Staffan Ericsson, om sina barndomsår i Villan.
Farfar Elof Ericsson var disponent vid Åtvidabergs industrier och fadern Gunnar Ericsson senare VD för Facit AB.
– Nu finns ingen av släkten kvar i Åtvidaberg, berättar Staffan Ericsson.
Det var av nostalgiska skäl som familjen Ericsson gick in som delägare i Villan. När samarbetspartnern drogs in i en konkurs valde familjen Ericsson att gå in som ägare till 100 procent.
Idag ägs fastigheten Kusinbolaget Villan AB.
– Det är som namnet anger. Vi som driver detta är kusiner. Bolaget ägs av moderbolaget Ollie och Elof Ericssons stiftelse.
Staffan Ericsson berättar att Kusinbolaget rustat upp Villan, och att man nu vill sälja fastigheten.
– Det var av viss nostalgi som vi gav oss in som ägare. Jag är glad att vi gjorde det, men vi kan inte hålla på att vara nostalgiska längre.
Uppdraget att sälja Villan har gått till fastighetsmäklaren Johan Westergren vid Mäklarhuset i Linköping.
– Villan är en fantastisk fastighet, vacker och med ett mycket trevligt läge, säger han om objektet.
Det var baron Theodor Adelswärd som lät bygga Villan 1889. Han anlitade arkitekt Isac Gustaf Clason, som ligger bakom många välkända byggnader, som Nordiska musset, Adelsnäs och Hallwylska palatset.
Mot Bysjön speglar sig Villan i all sin nationalromantiska stil med inslag av engelsk och amerikansk sekelskiftsarkitektur.
I dag drivs Villan som hotell och restaurang samt för konferens och catering. I fastigheten ingår också Sjökrogen, som används som krog/restaurang och även som konferenslokal med festvåning.
Något försäljningspris är inte satt. Johan Westergren beskriver att priset på en fastighet som Villan består flera komponenter, där en rörelses avkastning i förhållande till omsättning kan vara avgörande.
– Försäljningen sker via indikativa bud.
Detaljplanen för området anger ändamålet till konferens, hotell och restaurang.
– Det är det primära, men man kan inte utesluta att Villan går att använda på annat sätt.
Staffan Ericson hoppas främst på en långsiktig ägare.
– Det vore det allra bästa. Jag tror också att det bästa är att ägaren finns i närheten, kanske ska det rent av vara samma ägare till både fastighet och hotell- och restuarangrörelse.