Åtvidabergs BK lägger rör på bandyplan

I helgen har ungefär 80 personer frivilligt hjälpt till att lägga rör till den nya isbanan i Åtvidaberg.

Ungefär 80 personer har deltagit i helgens byggnationer. I fredags arbetades det mellan 16-21, på lördag 07-21 och under söndagen 08-21.

Ungefär 80 personer har deltagit i helgens byggnationer. I fredags arbetades det mellan 16-21, på lördag 07-21 och under söndagen 08-21.

Foto: Fredrik Palmqvist

Åtvidabergs kommun2019-10-13 21:00

Stamp, stamp, stamp, stamp. Läten av volontärsulor som trampar ner plaströr i frigolitspår är det första som hörs när tidningen kommer till Åtvidabergs isbana på söndagseftermiddagen. Under söndagen är det ett dussin volontärer på plats för att lägga färdigt första halvan av den 70 meter breda och drygt 100 meter långa isbanan.

Sedan i fredags har drygt 80 personer hjälpt till i skift med bygget under 32 arbetstimmar. Bland volontärerna finns spelare, bekanta och ordförande Börje Johansson.

Johansson hugger tag i en rulle plaströr, vid som en rockring och tung som en fåtölj, placerar rören på en pirra och rullar iväg. Ska något göras så får man göra det själv, plus att det kan bli billigare. 

— Jag bedömer att det skulle ha kostat fem miljoner extra om vi hade använt en entreprenör istället, säger Börje Johansson.

Finansiering till byggnationen vid Åtvidabergs isbana har åkt fram och tillbaka. Men så kom glädjebeskedet för bandyklubben att Åtvidabergs kommun går i borgen värt tio miljoner kronor för att lägga rör och bygga ny kylanläggning. Börje Johansson tror att alla pengarna kommer att gå åt, och att byggnationen av kylanläggningen kan generera energi till närliggande fastigheter.

— Vi hoppas på ett nollsummespel med återvunnen energi som även kan gå till skolan, fotbollsplan, tennishallen och gymnastikhallen. Men det blir klart i vår, säger han.

Och då blir det heller inga inställda matcher för ÅBK?

— Inte när vi får det att funka. Men vi väntar fortfarande på aggregaten till det nya ishuset.

Förutom ett gäng glada amatörer som utför kroppsarbetet med rörläggningen, då kylanläggningens aggregat ännu inte anlänt, så är instruktör Ulf Andersson på plats för att styra upp byggnationen.

— Det hela kommer att fungera som ett stort kylskåp i princip, säger han.

Ulf Andersson har byggt isbanor i 20 års tid. Under helgen i Åtvidaberg sitter han allt som oftast på knä på en frigolitbit och löder rör under ett parasoll - då solens värme gör att rören beter sig annorlunda. Under helgen har Ulf Andersson lött ihop hälften av de 13 mil rör som ska läggas. Han tror dock att arbetet kommer att löna sig i längden.

— Jag fattar inte att de har byggt banor på det gamla viset i alla år. Vi sparade ungefär 500 000 kronor i energiförbrukning på en hockeyplan i Borlänge på ett år. Såna summor kommer det inte bli här, men kanske 100 000 kronor. 

Börje Johansson, ordförande i Åtvidabergs bandyklubb, har varit på plats under helgen för att hjälpa till med rörläggningen.
Börje Johansson, ordförande i Åtvidabergs bandyklubb, har varit på plats under helgen för att hjälpa till med rörläggningen.
Karta: Åtvidabergs Bandy Klubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!