Berguven kan ha dött av svält och utmattning

Berguven som dog i Åtvidaberg hade kanske kunnat räddas. Det tror biologen Göran Bergengren som ägnat ett kvarts sekel åt att bevara arten.

Berguven satt still på bilens tak under flera timmar på måndagen. Den verkade apatisk. Under tisdagen dog den på grannfastigheten.

Berguven satt still på bilens tak under flera timmar på måndagen. Den verkade apatisk. Under tisdagen dog den på grannfastigheten.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-09 15:30

– Det är tråkigt att det blev så här, säger Göran Bergengren. 

Han talar om den berguv som under måndagen slog sig ner på en bil i Åtvidaberg och blev kvar under kanske nio timmar. Områdespolis fick under eftermiddagen i uppdrag att lokalisera uven och bedöma status för eventuell transport till rehablitering eller avlivning. 

När polis kom till platsen framåt kvällen tycktes historien fått ett gott slut. Med ett kvastskaft fick en polis uven att gå över biltaket och senare lyfta mot skogen bakom villagatan. 

Under tisdagen upptäcktes uven på granntomten. En kvinna såg den sitta still på ett staket innan den plötsligt föll. Hon såg hur uven fällde ut sina vingar, ryckte till och dog. 

Göran Bergengren var mellan 1975 och fram till sent 1990-tal engagerad i berguvsprojekt. Han har bland annat fött upp och släppt unga berguvar ut i det fria. 

– När vi hade uppfödning i Östergötland så släppte vi ut berguvarna under augusti. Vi brukade få tillbaka en del av dem i oktober, november. Då kanske de suttit längs en vägkant och inte fått tag på föda. 

Han berättar att unga berguvar kan vara dåliga på att jaga. 

– Förmodligen var den i Åtvidaberg en ungfågel som var utsvulten, säger han och bedömer att den kanske hade kunnat räddas om den fångats in för rehabilitering. 

Bergengren var själv, liksom Kolmårdens djurpark beredd att ta emot berguven, men ingen hade möjlighet att hämta den under eftermiddagen.

För polisen är berguven i Åtvidaberg ett avslutat ärende. En patrull hämtade den döda uven under tisdagen. Enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik ska kadavret skickas antingen till naturhistoriska riksmuseet eller till Statens veterinärmedicinska anstalt, eftersom berguv hör till statens vilt och dödsorsaken ska analyseras.

Hade polisen kunnat agera på annat sätt, exempelvis genom att fånga in berguven under måndagen? 

– Vi har inga rutiner för det och det är inte prioriterat. Vilda djur och sjuka djur engagerar folk något oerhört, men vi kan inte undvara en arbetsgrupp för att ta hand om skadade djur. Grundregeln är att naturen sköter sig själv. 

Thomas Agnevik tillägger att polisen har viktigare saker att göra: 

–  Det kan vara en bra sak att kunna hjälpa till med vilda djur, men brott och det som riskerar att skada människor, till exempel fylleri går före. Vi jobbar hela tiden utifrån vad som är mest prioriterat och viktigast. 

Berguven satt på en bil på Ljungvägen under måndagen. På tisdagen dog den på granntomten.
Berguven satt på en bil på Ljungvägen under måndagen. På tisdagen dog den på granntomten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!