Beskedet: Ungdomens hus ska öppnas nästa år

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) står i en gammal nött industrilokal och ger besked: "Vi öppnar ungdomens hus här nästa år."

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) ger besked inför kommande vecka, då majoriteten lägger fram sitt budgetförslag. I det ryms en satsning på ett ungdomens hus i Kulturcentrum.

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) ger besked inför kommande vecka, då majoriteten lägger fram sitt budgetförslag. I det ryms en satsning på ett ungdomens hus i Kulturcentrum.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-22 18:30

Porten till det blivande ungdomens hus vetter mot Fabriksgränd i de industrihistoriska kvarteren är stängd.

Thomas Lidberg tar istället vägen via biblioteket för att komma in i de delar av kulturcentrum som benämns som etapp tre och som ska rymma ungdomens hus, kreativa lokaler/ateljéer för hantverk, en samlingslokal och museerna. 

–  Prio ett av dessa är ungdomens hus, säger Thomas Lidberg när han kliver in i den lokal som är avsedd för ungdomar. 

Fönstren är utbytta, men i övrigt är lokalen långt ifrån färdig. 

–  Vi måste ha en dialog med ungdomar i den fortsatta planeringen. 

Arbetet att färdigställa ligger på samhällsbyggnadsförvaltningen, som idag är pressad av flertalet planarbeten. 

–  Men ungdomens hus ska prioriteras och öppnas under nästa år, säger Lidberg och går tillbaka till valrörelsen 2018. 

–  Då sa vi att ungdomens hus var en prioriterad fråga. Vi står fast vid det. 

I nästa vecka lägger majoriteten fram sitt budgetförslag för 2020 i fullmäktige. I investeringsbudgeten läggs 4,2 miljoner kronor på Kulturcentrum, etapp tre. 

Ska pengarna räcka till allt inom etappen?

– Vi tar ett steg i taget. Ungdomens hus kommer först. Om pengarna inte räcker till det övriga så får vi skjuta det framåt i tiden. Men vi kommer att genomföra projektet till så låg budget som möjligt. Vi fortsätter att göra som man gjorde när biblioteket byggdes och kommer att återbruka och återvinna material och möbler. 

Vad tänker du att ungdomarna ska göra i ungdomens hus? 

–  Kanske fika, sitta vid datorer, kanske hänga som man säger. Det viktiga är inte alltid aktiviteter, utan att unga har någonstans att kunna samlas. 

Ska det finnas personal? 

–  Ja, någon vuxen måste finnas här. Det kanske går att samordna med biblioteket. 

Thomas Lidberg ser att det finns behov av ett ungdomens hus i Åtvidaberg.

– Det kan förebygga mycket av bus i Åtvidaberg, men också få unga att känna sig trygga på fritiden. Om de är trygga på fritiden, så blir de trygga i skolan och trivs bättre i livet, menar han.

Satsningen på ungdomens hus kommer att debatteras i fullmäktige. M har ifrågasatt kommunens utrymme för investeringen. SD har i sitt budgetförslag inte lagt några medel på Kulturcentrum. 

– Vi har inte något emot ett ungdomens hus, men vi vidhåller att det inte är bra att vistas i området med tanke på alla gifter som finns i marken, säger Jan Svensson (SD). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!