Vid halv ett-tiden under natten mot lördagen larmades polis och räddningstjänst till en bilbrand vid järnvägsstationen på Prästängsvägen i Åtvidaberg. Det brann i två bilar.

Enligt Pia-Maria Nautras, operatör vid räddningstjänsten, hade vittnen försökt att släcka bränderna med handsläckare, men inte lyckats.

— Man hade släckt ned en del, men räddningstjänsten åkte fram och släckte av det sista, säger Pia-Maria Nautras.

Enligt Björn Öberg, presstalesperson vid polisen region öst, brann det i två bilar. På en tredje bil hade en ruta krossats och brännbar vätska kastats in.

En kort stund efter det första larmet fick räddningstjänst och polis åka på ett nytt brandlarm.

—Klockan 00.58 kom det larm om att det brann i ett fristående soprum på Smällgatan. Där brann soprummet ned och en bil som stod parkerad i närheten fick skador, säger Lars-Göran Nilseryd, regionvakthavande polisbefäl.

Björn Öberg berättar att fem bilar stod parkerade vid soprummet och kunde ha tagit eld, enligt räddningstjänstens bedömning.

Vid båda bränderna såg vittnen ett antal personer springa från platsen och en kombination av vittnesuppgifter och hundspårning gjorde att polisen under natten kunde gripa en misstänkt gärningsman klockan kvart över två.

– Han är är anhållen misstänkt för försök till grov skadegörelse och skadegörelse genom brand. Han är alltså misstänkt för både bilbränderna och branden i soprummet, säger Björn Öberg.

Polisen misstänker att flera personer är inblandade i bränderna.

– Vittnen såg tre personer springa från platsen när soprummet satts i brand, säger han.

Björn Öberg säger att det är ovanligt att det brinner i flera bilar i Åtvidaberg.

– Det brinner sällan i flera bilar i Åtvidaberg, men det bor inte heller lika många personer där som i Norrköping och Linköping, säger han.