Bredare serviceutbud i lanthandeln

I Sjöberga lanthandel i Kvarnvik finns inte bara livsmedel och husgeråd. Tjänster med kommunal service har flyttat in i butiken.

I Sjöberga lanthandel finns ett brett utbud av tjänster, nu senast även en kommunal servicepunkt. Astrid- Marie Jonsson ser att tjänsterna, drar folk till butiken.

I Sjöberga lanthandel finns ett brett utbud av tjänster, nu senast även en kommunal servicepunkt. Astrid- Marie Jonsson ser att tjänsterna, drar folk till butiken.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-08 11:30

Sjöberga lanthandel bjuder på utsikt som få livsmedelsbutiker kan erbjuda. Utanför butiksfönstret slår en rovfågel klorna i ett byte och lyfter över sjön Önn.

Det är inte bara naturupplevelser som står till buds. Astrid-Marie Jonsson som driver butiken tillsammans med Kerstin Ekström har genom åren gett plats för en rad tjänster i butiken: 

– Vi har utlämning av paket åt DHL och Schenker. Vi är ombud åt Svenska spel, Systembolaget och Apoteket. Vi har hemkörning av varor, främst åt de som har hemtjänst, men även till andra äldre och så har vi daglig tillsyn över Q-star-macken, säger Jonsson.

Nyligen blev Sjöberga lanthandel, liksom butikerna Grebo och Björsäter också kommunala servicepunkter. 

Servicepunkten består hittills av en dator med skrivare samt trycksaker från kommunen. Tanken är att erbjuda enklare medborgarservice, som informationsbroschyrer och handlingar för aktuella plansamråd och enkäter. 

– Vi ska också hjälpa kunder att söka på nätet, det kan vara på kommunens hemsida eller på Försäkringskassan. Man ska också kunna surfa på egen hand. 

Lanthandeln blir också biblioteksombud och ska kunna fungera som ett minimedborgarkontor, där tjänstemän och politiker kan träffa invånare.

För lanthandeln innebär utbudet av tjänster att fler hittar till butiken, vilket leder till ökad handel. I Sjöberga finns fler initiativ. 

– Vi bakar pizzor här på fredagar, det drar också, säger Astrid-Marie Jonsson.

Karta: Kvarnvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!