Kajorna flyger i stora svärmar över Stortorget på tisdagskvällen. Men det är inte det Hitchcock-liknande scenariot på himlen som skapar otrygghet.

Birgitta Johansson, är en av flera privatpersoner som sluter upp till trygghetsvandringen. Hon pekar på störande trafik och buskörning sena kvällar och nätter.

– Stäng av Adelswärdsgatan efter klockan 20 och fram till morgonen, säger hon.

Artikelbild

| Upplyst? Ljuset i tunneln har inte hindrat någon från att klottra rasistiska uttryck på väggen.

Det är en tanke som en av de två områdespoliserna som deltar i vandringen, inte säger emot.

– Det skulle ge oss möjlighet att bötfälla dem som bryter mot exempelvis en skyltning om motortrafik förbjuden.

Gruppen är på väg mot Sunnebo och Eksätter. På Willys-parkeringen syns långa svarta bromsspår i asfalten.

– Sätt upp en vägbom nattetid. Man måste tänka större än böter och förbud, säger samme områdespolis som inte vill figurera med namn och bild.

Artikelbild

| Fredrik Karlsson engagerar sig i tryggheten på Eksätter.

Han berättar samtidigt att polisen tidigare under kvällen rapporterat ett fall av buskörning.

– Det är ett problem just nu. Problemet för oss är vi måste se det i stunden för att kunna rapportera brott. De som kör så där har ofta koll på när vi är på plats och varnar varandra på exempelvis Snapchat.

Artikelbild

| Gun och Emma Wallin pratar med områdespolisen Samuel Norlin.

På Eksågsvägen skymmer stora träd gatljusen. Cathrine Andersson, förvaltningsadministratör på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, antecknar. Kollegan Sabina Olovsson Andersson, som är trafikingenjör inom gata och park, konstaterar att beskärning av träd ska beställas.

I tunneln vid det gamla kraftverket är det väl upplyst. Det har inte hindrat någon från att klottra på väggarna, bland annat syns ett hakkors.

Artikelbild

| Willys-parkeringen används nattetid för buskörning. Områdespolisen tipsar om vägbom för att slippa problemet.

Vid järnvägsövergången på Sunnebovägen sluter en stor grupp från Eksätter upp. Boende har engagerat sig genom hyresgästföreningen och vill sätta fokus på tryggheten i egna bostadsområdet. Fredrik Karlsson som är ordförande i föreningens interimstyrelse listar några problem:

– Vi hade en del inbrott i källare för någon månad sedan och folk som ställt skrotbilar på våra parkeringar, säger han innan vi kommer till garaget på Metallvägen.

Artikelbild

| Sabina Olovsson Andersson och Cathrine Andersson från kommunen lyssnade och lät alla som ville komma till tals under vandringen.

Där tar mörkret vid.

– Om man går som ensam tjej så känns det inte okej, säger Emma Wallin.

Artikelbild

Av det 30-tal vuxna som deltar har de flesta något att säga. Cathrine Andersson lyssnar och fortsätter anteckna; trasiga gatljus, otydligt övergångsställe på Sunnebovägen, biltrafik på gångvägen vid panncentralen på Eksätter och önskemål om farthinder och parkeringsböter till de som bryter mot 30-minutersparkeringen på Timmervägen.

Efteråt summerar hon och Sabina Olovsson Andersson:

Artikelbild

| Det är beckmörkt på en gångbana i ytterkanten av Eksätter. Otryggt, menar flera som deltog i vandringen.

– Bra uppslutning, många synpunkter. Vi tror det kändes bra för många att få prata om trygghet. Mycket av det som lyftes är enkelt att åtgärda. Annat får vi fundera vidare på och det som rör Åtvidabergs Bostads tar vi med dem.