Åtvidabergskonstnären Bernt Holmström gick bort 2006. Hans vänner bildade då en minnesfond, med behållning från försäljning av hans verk. Dessa pengar har används för stipendium som delats ut fyra gånger tidigare. Under lördagen delades det sista och femte priset ut. Pengarna är nu i stort sett slut, det som återstår skänks till Åtvidabergs konstförening.

– Stipendiet går till den första mannen som fått priset, Alexander Mucchiano Ahlström. Han kommer från Åtvidaberg och är en ung varierad samt noggrann lovande konstnär. Dessutom går han i Holmströms fotspår med samma nyfikenhet på olika tekniker. Vidare påminner konstnärskapet också i färgbehandling om Bernt Holmström, säger Åke Söderqvist, som är talesman fondens styrelse.

Fondens styrelse har sett det som meriterande att stipendiaterna varit bördiga från Åtvidaberg. Av de tidigare vinnarna är glädjande nog hälften kvar i branschen och håller på konst på olika sätt.

Artikelbild

| "Jag gör gärna porträtt och leker med ljuset. Oftast är det mera symboliska bilder och inte faktiska människor" säger Alexander Mucchiano Ahlström

– Konst är ett svårt begrepp definiera. Jag letar efter nya perspektiv att se på saker, det kan ske med film eller måleri. Eller som nu, när jag pluggar design på Konstfack. Jag vill överaska mig själv, säger en rörd Alexander och fortsätter:

– Det blir mycket symboliska bilder som ska peka på något. I bästa fall en ny sorts tanke. Det här priset är en stor ära. Det är så kul att få ett pris från staden där hela familjen kommer ifrån. Priset ska investeras i konstprojekt.