Blankspolat och iskallt. För Åtvidabergs is-intresserade är vintern äntligen kommen. Det milda vädret och krångel med anläggningen som tillverkar konstfrusen is gav få möjligheter att åka skridskor förra året. Så den senaste tidens kyla mottas med värme.

- När det är såhär soligt också är det ju jättehärligt, säger Mikael Berkelund som tillsammans med Evelina Berkelund och barnen Linnea, 6, Emelie, 4, och Isabell, 3, var först på plats under lördagen.

Länk: ÅBK tvingas till flytt - hela säsongen

Artikelbild

| Det var idyllsikt under lördagen när hockeypuckar, termosar, bandyklubbor, pingviner, nybörjare och erfarna delade isen i Åtvid.

Åtvidabergs Bandyklubb öppnar upp isbanan för allmänheten på helgerna mellan 10:00-16:00. Det finns även istider under veckodagarna och så har skridskoskolan dragit igång igen. För att underhålla aktiviterna, och ens få till den 6 000 kvadratmeter stora isbanan, krävs förarbete.

- Så fort det har varit minusgrader har en liten grupp varit ute med slang och traktor och spolat till den här isen. Sen kör vi med ismaskin och slätar ut den, säger Jens Åkerlund, styrelseledamot i Åtvidabergs Bandyklubb.

Isen är nu sju centimeter tjock. Det tillåter bandyn att återvända till Åtvidaberg. Division 1-laget har tidigare under säsongen fått låna ett ispass i veckan av BK Derby. I övrigt har det blivit barmarksträning och innebandy.

- Det är jättepositivt att träna på hemmais igen. Vi har i princip halverat träningsdosen på ispass från två, tre i veckan - vilket var målsättningen, säger ÅBK:s tränare Tomas Sevén.

Artikelbild

| På söndag kan publiken förhoppningsvis återvända till Korvgubbens Arena för division 1-bandy.

Så det kan bli match på Korvgubbens mot Skirö i nästa omgång?

- Ja, jag förutsätter att det blir hemmamatch nästa söndag, klockan 17, säger Sevén.

Artikelbild

| Familjen Berkelund med de två yngsta i så kallade pingviner. De rullator-liknande ställningarna hjälper att hålla balansen, eller att skjutsas i. "Fortare pappa, fortare!", ropar Emelie.

Då kommer Åsa Söderberg att vara där. ÅBK:s kassör bär en flyttkartong-stor kasse med skridskor runt isbanan under de öppna åktimmarna, med maken Conny strax bakom.

- Vi har allmänslipning mellan 11-12 när någon är intresserad av det, förklarar hon.

Artikelbild

| Åsa och Conny Söderberg hjälper till med mycket runt issporten i Åtvidaberg. "Men det var längesen vi åkte själva", skrattar Åsa.

ÅBK är Åsa Söderberg stora intresse och hon har följt föreningen sen hennes bror spelade här som ung, och sen även hennes egna barn. Nuförtiden jobbar hon halvtid som klubbens kassör.

Och slipar skridskor. Är det några fler arbetsuppgifter?

- Tvätta matchkläder, fixa matsäck, städa och sköta bokföringen, ler hon.

Att bokföringen och ekonomin ska "gå i lås" så att ÅBK, som ägare av isbanan, får till bygget av den nya konstisanläggninen är det stora önskemålet just nu, menar Jens Åkerlund.

- Och att det ska fortsätta vara kallt, skrattar han. Bara folk får åka skridskor är vi jättenöjda.