Det är kommunens energi- och klimatrådgivare Joakim Svensson som bjudit in företag som har drickakylar till ett energiprojekt, som initierats av Energimyndigheten.

Fyra företag; Shell/7-Eleven, Yuniq, Sunnebo livs och Willys, nappade och har nu på årsbasis sparat 6700 kilowattimmar tillsammans.

Omräknat i pengar rör det sig om 8400 kronor.

Artikelbild

| Enkelt. Med timer till drickakylen slås kylen av under natten.

Idén är enkel. Energimyndigheten nämner drickakylar som en bortglömd energitjuv. Kylarna står ofta på hela dygnet, trots att livsmedelslagen inte kräver att exempelvis läsk och mineralvatten ska hållas kylda.

– Kylarna behöver inte vara på när butiken är stängd, säger Joakim Svensson, som erbjöd de medverkande företagen en timer till varje drickakyl.

Andreas Botvidzson är helnöjd. Både över miljö och över ekonomi. De 1500 kilowattimmar han sparat in genom att tre drickakylar stängs av under natten ger en ekonomisk besparing på 1879 kronor.

– Jag har inte gjort något, men sparar ändå nästan 2000 kronor på ett år, konstaterar han.

Det stimulerar till ytterligare åtgärder i syfte att spara energi. På tur står kanske ett utbyte av lysrör till led-belysning, plus rörelsevakt för belysningen på lagret.

Joakim Svensson skiner upp. Projektet med drickakylar ger ringar på vattnet. Det är också en av tankarna bakom engagemanget.

– När jag besökt företagen har vi gått igenom lokaler och energiåtgärder, säger han och påminner om att det finns olika stöd och bidrag att söka för energieffektiviseringsarbete.