Lena Einhorn är högaktuell och har just släppt boken "Geniet från Breslau". Den handlar om Fritz Haber, som 1918 fick Nobelpriset i kemi för sin upptäckt om framställning av ammoniak genom syntes, och om dennes dramatiska äktenskap med Clara Immerwahr under de turbulenta åren kring första världskriget.

Boken har hyllats av litteraturkritiker omnämnts som stark kandidat till Augustpriset.

Lena Einhorn började sin karriär som läkare och forskare i virologi och tumörbiologi.

Artikelbild

| Lars Inge Ström.

Under 1980-talet bytte hon yrkesbana och har sedan dess ägnat sig åt film, TV-produktion och författarskap.

Boken om modern "Ninas resa" vann Augustpriset 2005. Filmen med samma namn belönades med två Guldbaggar, för bästa film och bästa manus samma år.

Klockan 19 på onsdagen berättar hon om sin "Geniet från Breslau".

Den som vill lyssna till fler författare ges flera chanser under hösten.

Artikelbild

| Ulla Bertilsson.

Torsdagen den 20 september, kl 14 återvänder Lars Inge Ström till Åtvidaberg. Han växte upp utanför Åtvidaberg och senare i tätorten. Han gjorde akademisk karriär, bland annat var han under 1990-talet forskningschef och ansvarig för Statens Institut för regionalforskning. Sedan 15 år tillbaka bor han i Österrike.

Han kommer att berätta om sin bok "Arvsynden", en ruggig historia som utspelar sig i och kring 1950-talets Åtvidaberg.

Artikelbild

| Viveka Adelswärd.

Onsdagens den 26 september, kl 14 berättar Ulla Bertilsson, bosatt i Fröjerum om sin bok "I gläntan blommar rylen", en dokumentärroman där Ullas morfars farmor är en av huvudpersonerna.

I boken får man följa familjens önskan om ett bättre liv genom en flytt från järnhanteringens Stollberg och Schisshyttan i södra Dalarna till Borkhult i Yxnerum.

Torsdagen den 11 oktober kl 19 kommer det att handla om hus. Då berättar Viveka Adelswärd, författare och professor emerita i samtalsforskning, om sin nya bok "Husens röster". Hon kommer också att tala om två kända hus i Åtvidaberg, Adelsnäs och det egna hemmet Slevringe.