Första sommaren i Yxnerum gick över förväntan

Han ångrar inte beslutet att köpa den stora hotell- och konferensanläggningen i Yxnerum. ”Jag älskar platsen”, säger Thorbjörn Holst-Larsen.

Thorbjörn Holst- Larsen driver Yxnerum delvis på distans. Han bor utanför Bålsta, men kommer till anläggningen i Yxnerum varje vecka.

Thorbjörn Holst- Larsen driver Yxnerum delvis på distans. Han bor utanför Bålsta, men kommer till anläggningen i Yxnerum varje vecka.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-16 14:30

Det var i april som anläggningen i Yxnerum fick ny ägare. Thorbjörn Holst-Larsen, som driver företag inom säkerhetsbranschen förverkligade därmed en dröm.

­– Jag har velat ha ett hotell. 

Han fick med förvärvet 69 hotellrum, 106 bäddar, restaurang, pool, konferenslokaler och en hel sporthall. Verksamheten hade, efter omfattande investeringar, gått i konkurs under hösten föra året. 

Hur har det gått?

– Jo, det är en spännande resa, svarar Thorbjörn Holst-Larsen och berättar öppet att allt inte blev riktigt som han hade tänkt. 

Han tog med sig sitt engagemang som predikant i en kristen frikyrka hemma i Bålsta till Yxnerum. Under sommaren hölls flera kristna möten.

– Jag hade tänkt att det skulle ge mer övernattningar än det gjorde. Vi fick mest folk från närområdet, från Gamleby, Valdemarsvik, Norrköping och Söderköping, till våra möten. De hade för nära hit för att övernatta.

Genom att ansluta hotellet till en bokningssajt och hålla öppet över sommaren kom istället oväntat mycket hotellgäster.

– Bara i juli hade vi 251 övernattningar. De flesta kom för en natt, men vi hade också gäster som stannade flera nätter och upp till en vecka.

Thorbjörn Holst-Larsen har slagit sig ner i matsalen. Två företag är på anläggningen för konferenser och en strid ström av gäster passerar matsalen för eftermiddagens kaffe. 

–  Fördelen med att vara här på konferens är att man åker iväg och kommer bort från städerna. Man blir mer närvarande.

För hösten är fler konferenser bokade. Myndigheter som tidigare besökt anläggningen kommer tillbaka. Thorbjörn Holst-Larsen gläds också över bokningar från föreningar. Bland annat väntas ett ungt innebandylag och en hundklubb.

–  Vi har en stor sporthall och det är roligt att den kan användas. 

För hösten planerar han också in två kristna konferenser, och för sommaren 2020 fortsatta mötesserier. Till vintersäsongen väntar julbord med underhållning och erbjudande om övernattning. 

Som hotell-vd möts han av utmaningar. En inre utmaning har varit att som nykterist servera alkohol. 

– Jag respekterar att hotellgäster vill dricka vin till maten och kunna gå till baren om kvällarna. Jag fick gå utbildning för att få tillstånd att servera alkohol och lärde mig att vi har en jättefin lagstiftning. Vi ser till att de som dricker inte blir för fulla. Det är bra.

Thorbjörn Holst- Larsen i matsalen på Yxnerum hotell- kurs- och konferenscenter.
Thorbjörn Holst- Larsen i matsalen på Yxnerum hotell- kurs- och konferenscenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!