Garnet gled mellan fingrarna och fångades av stickorna. Då fick Ulla Bertilsson en tanke:

– Tänk så många kvinnor som sitter som jag och stickar. Vi borde visa upp vad vi kvinnor kan göra.

Hon lämnade ett förslag till Yxnerums hembygdsförening.

Artikelbild

| Siw-Brith Hydén drar varpen till den gamla väven. På Tantverksdagen visar hon vävning.

– Jag tänkte att vi kunde ha en Tantverksdag under fruntimmersveckan, med verk av tanter.

Ulla Bertilsson gillar att leka med ord och understryker att ordet tant på inget sätt är nedsättande. Tvärtom lyfter hon kvinnors kraft och betonar vikten av tala om kvinnofrågor.

– För 100 års sedan kämpade kvinnor i Sverige för rösträtt. Vi fick rösträtt 1921, det är inte länge sedan.

Vi sitter i Salvedal och dricker kaffe i solen. Med runt bordet är Inger Westerling, som jobbar i hembygdsföreningen, samt Siw-Brith Hydén och Christina Ottosson, eldsjälar i föreningen.

Artikelbild

| Ulla Bertilsson leker gärna med ord och satte samman Tank med verk för en Tantverksdag.

Kvinnors möjligheter och rättigheter engagerar. Samtalet går från metoo och den nya samtyckeslagen till att kvinnor i Saudiarabien i år fått rätt att ta körkort.

Det sista får Siw-Brith Hydén att dra en parallell till egna erfarenheter.

– Jo du, 1966 när jag började köra taxi fanns det män i Sverige som inte trodde att kvinnor kunde köra bil. Det fanns gubbar som inte ville åka med om kvinnor körde.

Tantverksdagen är ett sätt att lyfta kvinnor. Den infaller på Magdalenadagen, söndagen den 22 juli, mitt under fruntimmerveckan och har lockat mellan 25 och 30 kvinnor att ställa ut sina alster. Bredden är stor, från ullspinning och vävning till applikationskonst, äppelstegar, skulpturer, smycken, stickat, bildkonst, osttillverkning, keramik och foto, med mera.

Själva fruntimmersveckan börjar onsdagen den 18 juli då veckans ende man, Fredrik har namnsdag. Han följs av Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.

– Vi firar veckan med öppet med kafé med hembakat varje dag. Det går åt nio tårtor om dagen och vi har sju sorters kakor och bullar, berättar Siw-Brith Hydén.

Under frutimmersveckan arrangeras också under Margareta-dagen (fredagen) en grillkväll med allsång ledd av Dag Pettersson, dragspel och Carola Nyberg, sång. På lördagen, Emma-dagen hålls traditionsenligt sommarloppis.

– Det är mycket jobb, men vi har hjärtat här i Salvedal och tycker att det är roligt att det händer något här, säger Christina Ottosson, ordförande i hembygdföreningen och fyller i att män självklart är välkomna till Salvedal även under fruntimmerveckan.