– Det händer så mycket här i veckan, säger bibliotekschef Karolina Antonsson.

Mellan hyllorna i biblioteket märks en del av veckans mångfald; tipspromenad med kluriga miljöfrågor, plantbytarbord och utställningar, både av böcker på temat hållbarhet och av örtagårdsföreningen Borago, Naturskyddsföreningen och Åtvids biodlarförening.

– Vi har medverkat i Earth hour tidigare, men i mindre omfattning, säger Antonsson som är glad över att biblioteket i samarbete med kommunens energi- och hållbarhetsstrateger samt föreningar kan erbjuda ett brett program och en vecka med fokus på klimat och biologisk mångfald.

Artikelbild

| Den som vill kan byta växter, rötter, knölar eller fröer. Andrea Kindstrand som jobbar på biblioteket har förberett med bytesgods hemifrån.

– Vi började spåna redan innan jul och tycker att vi landat i ett ganska gediget program, säger Malin Bergström, som energistrateg och klimat- och energirådgivare i kommunen samt ansvarig för kommunens medverkan i Earth hour, som är en global manifestation som sätter fokus på klimatfrågan.

Den del av programmet som vänder sig till allmänheten är kostnadsfritt och till stor del samlat till biblioteket.

På onsdag, kl 19 håller Karl-Olof Bergman, universitetslektor vid Linköpings Universitet en föreläsning på temat "Biologisk mångfald i en föränderlig värld".

På fredag kl 10.20–12 är det fredagsmys för barn med hållbart pyssel. Det ska byggas bin av toarullar.

Artikelbild

| Söker nytt hem.

På fredagen, kl 11–13 bjuder kommunens kostenhet på klimatsmart och vegetarisk lunch i Mässen. Då serveras det vinnande bidraget från Alléskolans elevtävling, som hölls förra veckan.

Kommunens energi- och klimatrådgivning finns också på plats

På lördagen hålls tre aktiviteter i biblioteket. Klockan 10–11.30 arrangeras odlingspyssel. Kl 11–11.30 läser Barbro Carlberg ur sin bok "En titt in i fjärilarnas värld" och kl 12–12.45 berättar Kerstin Naidu Sjösvärd om sitt projekt att under ett år bara äta lokalproducerad mat, som resulterade i boken "Rapport från en lokalist".

På lördagskvällen mellan kl 20–21 arrangerar Svenska kyrkan och kommunen en Earth hour-kväll med konsert i Åtvids stora kyrka. Medverkar gör Åtvids församlings barnkörer, flöjtist Lisa Thelin och Älvhjärta (Elina Karsna). Kommunens energi- och hållbarhetsstrateger berättar om sitt hållbarhetsarbete. Kvällen avslutas med fika med en uppmaning till besökarna om att ta med egen kopp för att spara på miljön.

Earth hour infaller klockan 20.30–21.30. Då uppmanas människor världen över att släcka ljuset i en gemensam manifestation.