Bönbiffar rullas för fullt och rotfrukterna åker in i ugnen.

– Ska vi ha grönkålen till något? Garnering kanske, frågar Anton Kvarmo sitt lag.

Uppgiften för dagen är att laga en vegetarisk måltid. Fem lag får 08.30 varsin låda med råvaror från Östgötamat. Vid 11.30 ska en tallrik från vardera lag serveras till domarna.

Artikelbild

| De vegetariska rätterna radades upp och provsmakades av domarna.

– Vår idé var att vi skulle göra ett pitabröd. Men sedan stod det att vi skulle tänka lite nytt. När vi fick lappen med ingredienser såg vi att det fanns rödbetor, så för att få dit både sötman och färgen så gjorde vi som ett vanligt bröd men vi lade till rödbetor. Det fick ju en fin färg. I ska det vara gulbetor, rödbetor, grönkål, palsternacka och lite sådana saker. Sedan ska det vara en rotfruktstzatziki, berättar Tilde Johansson.

Till en början är det lugnt i köken, men ju närmare deadline de kommer desto mer spring mellan köksbänkarna blir det. Maten ska vara varm när den serveras och så klart se fin ut på tallriken.

– Det har varit kul, och lite stressande. Det har inte varit jättepressat med tid men man vill ju vinna. Vi har försökt vara nytänkande. Jag lagar mycket vegetarisk mat hemma också, säger Hedda Wallén, som är mycket noggrann när hon lägger upp det rosa pitabrödet på tallriken.

Domarna är på plats lagom till de sista självande minuterna av tävlingen. Juryn består av Per Swärd, vikarierande kostchef i kommunen, Morgan Karlsson som jobbar i skolbespisningen, Jane Tember, som inspirerar till vegansk mat på Instagram och Joakim Magnusson, ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

Artikelbild

| Är brödet färdigbakat? Inte riktigt konstaterar Arvid Winge.

– Vi vill att alla ska äta ännu mer vegetariskt, även varm mat. Det är inte bara att man ska äta allt som är vegetariskt, utan man ska äta allt som är gott och nyttigt. Många gånger har barnen förutfattade meningar om hur saker ska smaka. Det försöker vi ändra på, säger Per Swärd.

Eleverna ställer fram sina rätter precis innan klockan slagit halv tolv. Det domarna tittar på är utseendet, konsistensen, smaken, kompositionen och helhetsintrycket.

Artikelbild

| Vinnarrätten bestod av biffar, gratäng, coleslaw, ungsbakade grönsaker och grönkål.

– Den vinnande rätten kommer att lagas i matsalen så att alla får smaka. Eleverna som vann får också vara med att laga rätten i kockrockar, förkläden, byxor och kockmössa som de får. Vi ska försöka få igång det vegetariska tänket lite mer, och att man vill äta mer sådan mat. Sedan kan man ju äta kött ibland, men då kan man äta ett bra svenskt kött, säger Pia O Tember, hemkunskapslärare som håller i tävlingen.