I mellandagarna möblerades det bokstavligen om i den korridor i kommunhuset, där de båda kommunalråden och oppositionsrådet har sina arbetsrum.

Joakim Magnusson, som varit oppositionsråd under mandatperioden 2014–2018, lämnade oppositionsrådsrummet till Mira Wedenberg (M) och tog över det kommunalrådsrum som Moderaterna obrutet huserat i sedan 2007. Senast satt Bo Hasselblad (M) här.

– Vi var här samtidigt, Mira, Bo och jag. Jag tömde mitt gamla rum och flyttade in här, säger Joakim Magnusson.

Artikelbild

Väggarna är, så när som på en serie tryckta Åtvidabergsmotiv, kala.

– Jag får kanske gå och leta upp något i kommunens källare att hänga upp här, skrattar Magnusson som bara tagit med sig ett par personliga prylar; en radio, en ordförandeklubba och en bunden bok om Centerpartiets historia mellan åren 1910-1949.

I Centerpartiets senare historia i Åtvidaberg förekommer Joakim Magnussons svärfar, Åke Andersson, som också på olika poster hållit till i politikernas korridor. Andersson var kommunalråd en period under 1990-talet och aktiv inom politiken fram till 2004.

Samma år förde kärleken Joakim Magnusson till kommunen.

– Intresset för politiken kom när jag flyttade hit, säger Joakim och berättar att han omgående fick en fråga från svärfar om att engagera sig i centerkretsen.

– Jag blev sekreterare på en gång.

Men, beslutet att ägna sig åt politik fattade han själv.

– Partiets värderingar stämde med mina.

Politiskt har Joakim Magnusson fram till årsskiftet agerat i opposition, under den senaste mandatperioden som oppositionsråd på halvtid. Övergången till att styra med den nya majoriteten bestående av S, C, V och L, tror Magnusson underlättas av att han i opposition varit ansvarstagande:

– Det går inte att lägga förslag i opposition som man sen inte kan ta ansvar för, menar han.

– Man kan heller inte sitta i opposition och säga emot bara för att man ska. Det kan ju vara så att majoritetens förslag är det bästa, fortsätter han och konstaterar att majoritet och opposition oftast varit överens i exempelvis kring budget och budgetdirektiv i stora drag, under den förra mandatperioden.

En skillnad mellan rollerna finns i möjligheten att påverka.

– Man har viss möjlighet att påverka i opposition, men man kommer närmare möjligheten i majoritet. Jag märker redan att jag fått tillgång till mera information, bara genom att vara med på fler möten.

Han ser gärna att majoriteten framöver lyssnar av oppositionen i tidigare skeden inför beslut.

– Vi ska kunna lyssna på varandra även före kommunstyrelsen och fullmäktige.

Den nya majoriteten är överens om inriktningen på sin gemensamma politik.

– Vi vet vad vi vill, men det gäller att se till helheten. Ekonomin styr och vi måste grunda våra beslut i en långsiktigt hållbar ekonomi. Jag vill till exempel se fler vuxna i skolan och att maten till elever och äldre lagas så nära dem som möjligt, men jag måste förhålla mig till ekonomin. Vi kanske får ta några små steg i taget.

Som oppositionsråd har Joakim Magnusson bloggat om politiken och delat texter och personliga klipp på Facebook. Han räknar med att fortsätta att öppet berätta om beslut och vägen dit.

– Jag gillar att förklara varför vi tar de beslut vi tar. Det kan göra att man undviker en del missförstånd.

Uppdraget som kommunalråd och ordförande för två utskott kommer att uppgå till 90 procent av en heltid. Det ordinarie jobbet som kalkylingenjör har han kvar.

– Jag ska jobba tio procent, det är två dagar i månaden. Då ska jag stötta mina kollegor på Peab.