– Jag slutar som vd om ett år, berättar Ronny Mårtensson inför stämman.

Han säger det utan att bli känslosam.

– Alla uppbrott är förenat med känslor, men för mig är detta ingen stor sak. Det är en del av en lång plan och inget som är hastigt påkommet. Jag gillar att framförhållning.

Artikelbild

| Lena Lyckenvik är ny styrelseordförande i Åtvidabergs sparbank efter Ulla Lönn, som varit bankens ordförande under tolv år.

Beslutet är förankrat i styrelsen för Åtvidabergs sparbank.

– Direkt efter stämman kommer vi att annonsera efter en ny vd. Jag kommer att stanna som vd ungefär ett år. Om jag avgår i februari eller juni nästa år beror på hur rekryteringen går.

Ronny Mårtensson berättar att han därefter kommer att stanna kvar som anställd under ett år, till 2021.

– Jag ska dels vara tjänstledig, dels vara kvar för att fullfölja vissa projekt. Jag kommer att vara tillgänglig.

I en längre intervju med Correns chefredaktör Christer Kustvik i april berättade Ronny Mårtensson öppet om sin sjukdom. Men det är inte Parkinsons som får honom att trappa ner.

– Nej, nej. Jag började jobba som 13-åring och har jobbat heltid sedan jag var 19. För mig har det varit 50 till 60 timmar i veckan hela livet. Jag tänker att det är dags att sluta att ha ett operativt uppdrag.

Han lutar sig också åt några egna deviser:

– Jag har alltid sagt att jag ska sluta arbeta medan jag fortfarande tycker att det är riktigt roligt. Och jag vill sluta innan någon säger till att jag inte gör någon nytta.

Vad ska du göra när du lämnat banken?

– Jag tänker blanda min tid mellan rena fritidsintressen, som skärgården, måla, teckna, träna, vara med barnbarnen och litteratur, med ideellt arbete. Jag ska hitta ideellt som jag vill jobba med.

– Jag kommer också att konsulta mot bolag. Jag kommer fortfarande att vara nyfiken och kreativ. Min riktning är framåt.

En kravspecifikation finns för en ny vd. Tror du att det blir svårt för styrelsen att ersätta dig?

– Nej. Det kommer en ny person, någon som kommer att göra saker annorlunda. Vi gör alla olika, men jag tror inte att styrelsen viker från värderingar som att banken ska ha ett samhällsengagemang. Det är så djupt förankrat både i styrelsen och hos medarbetare.

Du fyller 60 år i sommar och kommer sluta vid banken det år du fyller 62 år. Har du pensionssparat?

– Ja, säger Ronny Mårtensson och får ett allvarligt drag i ansiktet:

– Det borde du också göra. Boka tid på banken, det borde alla göra!

Under stämman valdes också en ny styrelseordförande för Åtvidaberg sparbank. Lena Lyckenvik tar över efter Ulla Lönn, som varit bankens ordförande under tolv år.