Hannäs fria förskola firade 20 år

Även om det var helg så var det fullt med aktivitet när Hannäs förskola firade sitt 20-års jubileum.

Personalen på Hannäs förskola tycker att arbetsplatsen har en familjär känsla. Från vänster: Ullrika Svensson, Maggan Ekström, Lovisa Petterson och Marlen Svanh.

Personalen på Hannäs förskola tycker att arbetsplatsen har en familjär känsla. Från vänster: Ullrika Svensson, Maggan Ekström, Lovisa Petterson och Marlen Svanh.

Foto: Robert Preusse

Åtvidabergs kommun2019-11-09 19:00

I det lilla samhället Hannäs, 2,5 mil söder om Åtvidaberg, såg man under 1990-talet ett bekymmer i att bygdens dagmammor var fullbelagda samtidigt som Åtvidabergs kommun hade planer på att stänga ner den kommundrivna skolan i området. Några som inte var förtjusta i den verkligheten var Tuija Törnvall Larsson och Helene Fredriksson. De tog saken i egna händer och bestämde sig för att starta en friskola för samhällets barn. Tuija och Helene insåg att om det ska var möjligt att bedriva friskola måste det även finnas ett alternativ för de allra minsta barnen i samhället, på så vis att barnfamiljerna skulle få förutsättningar att stanna i socknen.

– Vi ville skapa en trygghet för våra barn samtidigt som vi ville hålla liv i landsbygden, säger Helene som i lördags var på besök vid den fria förskolan i Hannäs.

1999 öppnade Hannäs fria förskola upp i två gamla lägenheter som tidigare fungerat som pensionärshem. Mycket av lägenheterna var tvungna att anpassas till den nya verksamheten.

– Det var inte någon som trodde på oss i början när vi startade, berättar Helene.

Samarbetet mellan friskolan och den fria förskolan i Hannäs varade fram till hösten 2006 då förskolans verksamhet flyttade in i de lokaler som tidigare tillhört friskolan, och det är där förskolan ligger än i dag. 

En annan som var med vid uppstarten av förskolan var Hillevi Robach, tidigare Säberg, som var bland de första att anställas. 
 – Det är fantastiskt att en så liten bygd har lyckats hålla detta vid liv i 20 år, säger Hillevi som jobbade som förskolelärare i Hannäs fram till 2006.

Både Hillevi och en del av den nuvarande personalen tycker att det är skett en del förändring inom förskolevärlden under de senaste 20 åren. 
– I dag är det mer fokus på dokumentation än vad det var för. Jag har även märkt av en förändring i att barnen oftast stannar på förskolan hela dagar numera. Förr var det vanligare att var här under halvdagar, säger Marlen Svanh.

20-års jubileet firades med kaffe och tårta för såväl stora som små med någon anknytning till förskolan. Den nostalgiska stämningen var slående och för de allra minsta besökarna bjöds det på underhållning i form av trollkarlen Mr Mac. Hannäs fria förskola är en ideell friskola som i dagsläget har 17 förskolebarn i åldrarna 1-5.De bedriver fritidshemsverksamhet för äldre barn på eftermiddagarna. Förskolan drivs av en föräldraförening från socknen. 

Trollkarlen Mr Mac, eller Marcus Bertilsson som han egentligen heter, underhöll såväl stora som små med sina trollkonster.
Trollkarlen Mr Mac, eller Marcus Bertilsson som han egentligen heter, underhöll såväl stora som små med sina trollkonster.
Karta: Hannäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!