Här är alla nominerade till kommunens priser

Tre priser står på spel när kommunen ska utse vilka som ska hyllas extra i år.

Yxnerums hembygdsförening är en av flera nominerade till årets kulturstipendium. Föreningen bevarar såväl kulturarv som matkonst, till exempel under de årliga skördefesterna då det bland annat lagas raggmunk

Yxnerums hembygdsförening är en av flera nominerade till årets kulturstipendium. Föreningen bevarar såväl kulturarv som matkonst, till exempel under de årliga skördefesterna då det bland annat lagas raggmunk

Foto: Stefan Holgersson/ Arkiv

Åtvidaberg2019-11-06 10:00

I december varje år delar fullmäktige ut utmärkelser i kategorierna Åtvidabergsplaketten, för idrottsprestationer, Kulturstipendium och Årets förening. 

Efter en lite trög start uppmanade kommunen fler att lämna in nomineringar. Nu står samhällsbyggnadsutskottet, som utser mottagare inför en tuff uppgift: 

–  Politikerna får det svårt. Det är alltid tufft när det finns många nomineringar att välja bland, säger kommunens kulturutvecklare Malin Forsling Parborg som handlägger nomineringsarbetet i år. 

De nominerade är följande: 

Åtvidabergsplaketten: Anders Enström, för engagemang inom friluftsliv och orientering,  Åtvidabergs FF flickor 2004/2005 för flera segrar under året och utvecklingsnivå som pekar uppåt, Martin Hellman, Åtvidabergs Bågskytteklubb för unika prestationer under 2020, Martin von Wirén och Rikard Wärdig, som arrangerat sportfisktävlingen Åtvidabergsgäddan, Jacob Thorssell, som fått utmärkelsen två gånger tidigare och som fortsätter prestera inom speedway, Jensa Gustavsson, en kämpe som inspirerar och engagerar inom fotbollen, systrarna Yoie och Amanda Bohlin, för stora idrottsliga framgångar under flera år i olika uthållighetsgrenar samt Gretomta (Grebo IK och Örtomta Gois), fotboll flickor födda 2005/2008 för storseger i seriespel. 

Kulturstipendium: Borkhults Natur-och Kulturförening, som arrangerat ett stort utbud av bland annat konst och utställningar, Roy Andersson och Camilla Smedberg för sin podd i lokalhistoria, Britta Augander som eldsjäl och drivkraft inom kulturlivet och som ledare för Våga måla-kurser, Yxnerums Hembygdsförening för bevarande av kulturarv och matkonst, Birgit Haglund, för dagaktiviteter i Åtvidabergs hundklubb, Martin von Wirén och Rikard Wärdig, Åtvidabergsgäddan, Ivan Johansson, för sitt arbete att dokumentera äldre bebyggelse i Grebo samt Bo-Inge Nilsson, för sina insatser inom turismen med guidningar genom åren. 

Årets förening: Martin von Wirén och Rikard Wärdig, Åtvidabergsgäddan, Jacob Thorssell, speedway, Orienteringsklubben OK Eken, Åtvidabergs IF, Åtvidabergs Bandyklubb, Björsäters Scoutkår och Åtvidabergs Judoklubb. 

Malin Forsling Parborg är nöjd över det breda urvalet och berättar att flera av de nominerade föreslagits av flera personer. Hon uppger också att en del nomineringar hamnat i fel kategorier, men att utskottet kan flytta dessa till rätt grupp.

Samtliga utmärkelser består utöver äran av 10 000 kronor och en middag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!