"Har varit ett enormt fokus på ekonomin"

2019 blev ett tufft år för vård- och omsorgsförvaltningen. Nu är siktet inställt på 2020 och att arbetet med effektiviseringar ska ge full effekt.

Socialchef Sara Waernér tillträdde i februari. Redan då var förvaltningen på väg mot underskott och Waernér visste att hon hade en tuff utmaning i att nå balans mellan behov och resurser.

Socialchef Sara Waernér tillträdde i februari. Redan då var förvaltningen på väg mot underskott och Waernér visste att hon hade en tuff utmaning i att nå balans mellan behov och resurser.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-12-05 10:31

Redan innan året började stod det klart att vård- och omsorgsförvaltningens budget för året inte skulle räcka. 

Socialchefen Sara Waernér som tillträdde tjänsten i februari började med en stor utmaning: att nå balans mellan behov och resurser. 

– Det har varit ett intensivt år med ett enormt fokus på ekonomin, konstaterar hon när vi möter henne och vård- och omsorgsutskottets ordförande Ann Hemmingsson (C) för att summera 2019, men också blicka framåt mot 2020.

Sara Waernér visste vad som väntade:

– Jag visste att det finns stora utmaningar kring de ekonomiska förutsättningarna, men jag tycker om att ta tag i utmaningar och tillsammans med andra se möjligheter till effektiviseringar och gå till handling.

Slutraden för vård- och omsorgsförvaltningen ser i nuläget ut att landa på minus 16 miljoner kronor i förhållande till budget.

Det hade kunnat vara värre. Ann Hemmingsson räknar upp effektiviseringar under året på omkring 6,5 miljoner kronor. Dessa rör personalkostnader (4,3 miljoner kronor) och omförhandlade avtal för placeringar och tjänsteköp (2,3 miljoner kronor fram till september).

– Vi har under hela året identifierat vad vi kan göra för att effektivisera. Vi har planerat bemanning och varit mer restriktiva med övertid, vikarier och komptid, vi har ökat brukartiden i hemtjänsten, inlett samarbete mellan särskilt boende och hemtjänst, säger Sara Waernér och fortsätter: 

– I ledningsgruppsarbete har vi jobbat med att öka den ekonomiska medvetenheten tillsammans med cheferna. Det har gett resultat.

Tidigt under året noterade Sara Waernér att sjukfrånvaron var hög, en bit över åtta procent jämfört med kommunens mål om fem. 

– Vi är nere i 7,3 procent nu. Vi har tagit ett förvaltningsgrepp och arbetar enhetligt med arbetsmiljön, från rekryteringar till stöd mellan chefer och kollegor, säger hon. 

För 2020 har förvaltningen en budgetram om 258,5 miljoner kronor. En uppräkning utifrån behov har gjorts. Förvaltningen får också täckning för drift av en ny gruppbostad och ökad hyra för nya socialkontoret. 

– Men vi måste fortsatt vara på tå och jobba målmedvetet, understryker Sara Waernér och uttrycker stor respekt för sina medarbetare.

– Det finns en stor medvetenhet och personalen gör otroligt fina insatser för kommunens invånare.

Karta: Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!