Det var i förra veckan som Thomas Lidberg, förstanamn på S-listan till fullmäktigevalet och ordförande i vård- och omsorgsutskottet gjorde en tvärvändning.

2016 infördes kylda lunchlådor till brukare inom hemtjänsten. S+M-majoriteten argumenterade med ökad valfrihet för de äldre och betydligt lägre kostnader för kommunen.

Thomas Lidberg sa i förra veckan att han nu vill se över möjligheterna att gå tillbaka till dagliga leveranser av varma matlådor. Hans utspel kom samtidigt som kommunen gjorde sina första leveranser av egna kylda lunchlådor.

Artikelbild

| Urdålig tajming, menar Joakim Magnusson (C) om ...

– Vi hade vår första leverans i torsdags, säger Per Swärd, vikarierande kostchef i kommunen.

Sedan 2016 har kommunen anlitat externa parter för kylda matlådor, först Sodexo och senare Västerviks kommun.

– Nu har vi gjort investeringar för att klara detta själva. Det gäller utrustning i centralköket på Alléskolan, men också i personalen genom utbildningar. Ambitionen har varit att växa in i detta och att göra det ihop med hemtjänsten, säger Per Swärd och tillägger att de kylda lådorna tillagas enligt den kostpolicy som råder i kommunen.

Thomas Lidbergs utspel har fått oppositionsrådet Joakim Magnusson (C) att reagera. Centerpartiet deltog inte när fullmäktige tog beslutet att gå från varma till kylda matlådor.

Artikelbild

| ...Thomas Lidbergs (S) utspel om matleveranser till brukare inom hemtjänsten.

– Den gången kom handlingarna i princip på bordet samtidigt som vi skulle ta beslut.

Centern har förordat varma matlådor och dagliga leveranser, för daglig kontakt och för doften av nylagad mat.

Artikelbild

| Kylda lådor...

– Vi tycker det är bra att S tänker om, men tajmingen gör mig fundersam. Den är urdålig, säger Magnusson och fortsätter:

– Nu har kommunen investerat pengar, tid, resurser och utrustning på att leverera kylda lådor. De pengar man lagt ut nu hade man kunnat ha till investeringar för varma matlådor.

Artikelbild

| ...eller varma?

Thomas Lidberg säger nu att han inte kände till att kommunen börjat leverera egna kylda matlådor.

– Jag visste inte ens att investeringar var gjorda, säger han och hävdar att vård- och omsorgsförvaltningen inte diskuterat matsituationen med politiken.

Mot det talar det senaste protokollet från vård- och omsorgsutskottets sammanträde. I det framgår att förvaltningen meddelar: "Från och med nu så är det kommunens egen kostenhet som distribuerar mat till brukare i ordinärt boende."

Oavsett vilka investeringar som kostenheten gjort för kylda matleveranser vill S gå vidare och utreda möjligheterna till varma matlådor.

– Vi stänger inga dörrar och vill titta på frågan som helhet.