Hon skriver om barndomen i Uknadalen

Inger Johansson växte upp på en liten gård i Uknadalen. I boken "Nyponet" berättar hon om sin barndom och livsresa.

Inger Johansson, bördig från Uknadalen, började skriva efter pensionen. Hon gick flera skrivarkurser och nu är självbiografin "Nyponet" klar.

Inger Johansson, bördig från Uknadalen, började skriva efter pensionen. Hon gick flera skrivarkurser och nu är självbiografin "Nyponet" klar.

Foto: Privat

Falerum2019-12-02 15:10

Boken "Nyponet" med undertiteln "Från bonnunge till miljöinspektör" tar avstamp 1945 och avslutas 50 år senare. Inger Johansson berättar om barndomen med sju syskon på hemmanet i Stjälkhammar, mellan Ukna och Falerum, vidare till realskolan i Åtvidaberg, studier och yrkesliv. 

– Det är nog många som växte upp på landsbygden på 40- och 50-talet som känner igen sig, säger Inger Johansson, som numera är bosatt i Linköping.  

Inger berättar att uppväxten var trygg med alla syskon och livet på gården med många husdjur. När hon började gå visade det sig att hon haltade och som treåring opererades hon på Vanföreanstalten i Stockholm, en inrättning för rörelsehindrade barn. 

– Det var ganska förfärligt hur barn behandlades på den tiden, men det har gått bra för mig trots allt.

När Inger gick i pension, efter ett långt yrkesliv som miljöinspektör bland annat i Linköpings kommun, anmälde hon sig till en skrivarkurs på Senioruniversitetet. 

– Då hade jag inga planer på att det skulle bli en bok, jag ville bara utveckla mitt skrivande. Sedan gick jag ännu en kurs, på Åsa folkhögskola. Det var där som boken tog form. 

"Nyponet" är en så kallad Liv i Sverige-bok vilket innebär att texten har blivit bedömd och uppfyller föreningen Liv i Sveriges villkor. Föreningen arbetar för att främja självbiografiskt berättande och vidga yttrandefriheten. Liv i Sverige är inget förlag, men stöttar skribenten på olika sätt med att få boken utgiven. 

 "Nyponet" är en  Liv i Sverige-bok och Inger Johansson har anlitat förlaget Atremi för utgivning.
"Nyponet" är en Liv i Sverige-bok och Inger Johansson har anlitat förlaget Atremi för utgivning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!