Det har gått fem månader sedan familjen Andersson tog över Vrånghult. Starten blev minst sagt tuff. Mitt i flytten brann stallet på familjens tidigare anläggning i Falerum.

– Dagen efter skulle vi ha vårt första ridläger i Åtvidaberg, säger Elin Andersson.

Någon annan inställning än att bita ihop och jobba fanns inte.

Artikelbild

| Ellen Åkrans Lindholm gillar Hästkullen och vita ponnyn Saga. "Det är trygga och barnvänliga ponnyer här", säger hon.

– Vi är sådana, säger Elin som möter Corren tillsammans med sina föräldrar Ulrika och Joacim Andersson och Jeanette Smeds, ridskolechef på Hästkullen.

I ridhuset pågår dressyrlektion. Ponnyer galopperar lugnt i manegen, så pass att eleverna vågar släppa tyglarna och rida med armarna utsträcka i luften.

Efter branden kom sommarens torka och foderkris. Därpå följde isolering, då en handfull hästar drabbades av sjukdomen kvarka.

Trots det som hänt har familjen Andersson jobbat på. Listan över åtgärder på anläggningen är lång och rymmer bland annat byte av underlag i ridhusen, bygge av utestallar, schaktningsarbeten för att bredda stallplanen och totalrenovering av det hus som används för ridläger. På gång är breddning av uteridbanan, takbyte på gamla ridhuset, med mera.

Artikelbild

| Elin Andersson med sin tidigare tävlingskompis Quite Nice som hoppat upp till 145 cm på de stora arenorna. Nu lever "Nellan" sitt liv som avelssto.

Stall Hästkullen AB består av flera verksamheter, som ridskola, uppfödning, tävling, försäljning, tillridning, inackorderingar, återförsäljare av foder, transport av hästar och yrkesmässig trafik.

– Företaget är brett, konstaterar Joacim Andersson.

På Hästkullen finns 60-talet hästar, varav 16 ponnyer och storhästar som används i ridskolan. Jeanette Smeds är nöjd med sina fyrbenta arbetskamrater:

– Jag har jobbat som ridlärare i åtta år, men aldrig haft så bra hästmaterial som nu. Både hästar och ponnyer är välutbildade och tävlade.

Men framförallt är ridskolans ponnyer och hästar trygga för eleverna.

– En förklaring är att de går på lösdrift. Det kapar en del av energin som annars kan finnas.

Idag har ridskolan 85 uppsittningar i veckan, men arrangerar även träningar, teoripass och afterwork för vuxna. Det finns kapacitet för mer.

– Vi vill växa och hoppas att elever som ridit här tidigare kommer tillbaka, säger Ulrika Andersson.

Framöver hålls flera aktiviteter: 10–11 november arrangeras hopptävling för ponny och häst, 24 november är det öppet hus, 15 december Luciashow, 3 januari föreläsning om banbyggnad och 5 januari träningshoppning.

– Det kommer ännu mer i vår, bland annat ska vi ha dressyrtävlingar, säger Jeanette.

Familjen Andersson har välfyllda dagar och gillar det.

– Jag stortrivs här med alla barn och aktiviteter, säger Ulrika.