Ja till kommunal borgen till ÅBK

Det blir kommunal borgen till bandyklubben. Majoriteteten fick med sig M på beslutet, medan SD sa nej.

Inför beslutet om kommunal borgen till bandyklubben gav kommundirektör Robert Bredberg, med mark- och exploateringsingenjör Klas Liljestrand vid sin sida, information om projektet.

Inför beslutet om kommunal borgen till bandyklubben gav kommundirektör Robert Bredberg, med mark- och exploateringsingenjör Klas Liljestrand vid sin sida, information om projektet.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-26 05:00

Det har varit hett kring isbanan under hösten. SD och M ville skicka tillbaka ärendet när det var uppe i kommunstyrelsen och hotade med att göra detsamma i fullmäktige. 

Båda partierna lämnade direkt efter kommunstyrelsen in varsin detaljerad lista med krav för att kunna ställa sig bakom beslut om borgen på tio miljoner kronor till Åtvidabergs bandyklubb för nya rörsystem och ny kylanläggning. 

Tommy Aarna (M) sken upp när Thomas Lidberg (S) ordagrant läste upp M:s lista i fullmäktige. Lidberg angav att de detaljerade kraven om bland annat projektstyrning skulle tas med i ett tilläggsyrkande över vad som kan ingå i ett avtal med bandyklubben. 

– Vi har tagit hänsyn till det som SD och även M lämnat in, sa Thomas Lidberg. 

Han la till att bandyklubbens projekt ska följas av en referensgrupp med tjänstemän från kommunen, samt en företrädare för majoriteten respektive oppositionen.

Joakim Magnusson (C) talade varmt om vikten av en isbana, framförallt för allmänheten och skolorna. Han ville inte att beslutet skulle fördröjas och varnade för att området utan en isbana kan blir en "död plats" i Åtvidaberg.

– Vi har tagit med de åsikter oppositionen tryckt på om. 

Jan Svensson (SD) påpekade att ett borgensåtagande innebär en risk för kommunen. Han menade att ärendet stressats fram och ställde frågor om bandyklubbens möjligheter att långsiktigt klara kommande kostnader för drift och underhåll.

Han knöt också an till den polisanmälan som SD gjort och som kommunalrådet Thomas Lidberg i en artikel i Corren bedömt som en personlig vendetta.

– Det yttrandet är löjeväckande. Vi har blivit utsatta för påtryckningar som vi inte anser är ok, sa Jan Svensson och ville i första hand skicka ärendet för ytterligare beredning och i andra hand avslå detsamma. 

Tommy Aarna konstaterade att M fått gehör och att partiet med det ställer sig bakom borgen. Han sa efter fullmäktige att han var nöjd. 

 – Vi har fått med vår intention. 

Jan Svensson fick efter sammanträdet frågan om han ville utveckla vilka påtryckningar SD skulle ha utsatts för inför beslutet.

–  Jag vill inte säga något om det nu, svarade han och hänvisade till den polisanmälan partiet gjorde förra veckan. 

Beslutet justerades omedelbart efter sammanträdet. Ett följdbeslut innebär att kommunen ska satsa fem miljoner kronor för att återvinna värme från den nya kylanläggningen. 

Karta: Åtvidabergs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!