På frågan om han är en lokalkändis ler Mattias Häger snett.

– Jag är i alla fall väldigt omtyckt av damer över 70. Efter att ha sett mig spela brukar de hävda att en kram från mig är årets höjdpunkt.

På arbetstid ritar Mattias gasskåp och ansvarar för stålinköp på företaget Ivarssons i Metsjö. På fritiden står han på scenen. Sedan 2011 har han varit med i 17 olika uppsättningar, främst för teatergrupperna Teater traska och Respexet. I juni repeterade han 20 dagar av månadens 30. Amatörteater har blivit en naturlig del av livet.

Artikelbild

| – En teatergrupp är som ett fotbollslag i VM. Det spelar ingen roll att du kan kicka boll, du måste dyka upp på träningarna ändå och bli ett lag tillsammans, säger Mattias Häger.

– Det är min hobby. Mitt sätt att aktivera mig och träffa människor.

Att röra på sig lindrar Mattias kroniska smärta. 2003 fick han diagnosen, eller domen som han själv säger, Ehlers-Danlos syndrom (EDS) – en bindvävssjukdom som karaktäriseras av smärta, överrörlighet i lederna, uttöjbar och känslig hud. I dag är han halvtidssjukskriven och tar regelbundet smärtstillande. Någon medicin finns inte.

– I början var jag arg. Ilskan gjorde att jag pressade kroppen för hårt. Det blev en ond cirkel. I dag accepterar jag läget, det är inte mycket att göra åt.

Det är svårt att tänka sig Mattias arg. Hans röst är lugn och han tar sig tid när han besvarar frågorna. Teaterkollegorna gillar att spela mot honom eftersom han är tryggheten själv. När någon glömmer sin replik viskar han den hjälpsamt till motspelaren, eller ändrar sin egen replik.

Artikelbild

| – Den sociala aspekten av teater är jättteviktg, säger Mattias Häger. I bakgrunden Gun Prytz.

– Glömmer någon att säga "Jag tänker då aldrig gå till domaren med det här" kan jag gorma "Du tänker väl då aldrig gå till domaren med det här?".

Vad är tjusningen med teater?
Artikelbild

| Mattias Häger som Sixten i pjäsen "Trassliga affärer" med premiär 11 augusti.

– Att få framträda, sjunga och ta in publiken. Jag får mycket energi från människorna.

Favoritskådespelare?
Artikelbild

– Mads Mikkelsen. Och Tom Hanks!

Speciellt teaterminne?
Artikelbild

– När jag fick spela nyårsfars mot Hanna Ardéhn, skådespelerskan som var med i Svt:s serie "30 grader i februari" och som är aktuell i en ny Netflixserie. Hon hade ett imponerande snabbt sätt att lära sig repliker.

Något udda som hänt på en scen?

– När vi repade på Klockaregården och polisen kom. En inringare hade hört skottlossning och skrik. De blev snopna när det bara var vi som övade amatörteater.

Någon speciell talang?

– Jag har en kraftig och stark röst. När jag var ung klarade jag mig från bråk och slagsmål tack vare den.

Ser du själv på teater?

– Ja. Men det sämsta med att spela teater själv är att man som publik blir kritisk kring detaljer och repliker.

Om du skulle få förfrågan att vara med i en långfilm, vilken hade du önskat?

– Sagan om ringen!