Det var på onsdagskvällen som hunden försvann. Då startade Malin Hammarqvist en efterlysning via Facebook.

– Kida är min bror och hans flickväns hund. Vid 17.00 ungefär slet hon sig bakom deras lägenhetshus. De hade just köpt ett nytt sele och på något sätt blev hon rädd och lyckades krångla sig ur det, berättar Malin Hammarqvist.

Snart var hunden spårlöst försvunnen. Sedan väntade ett mardrömsdygn för Kida.

Artikelbild

| Efterlysning. Malin Hammarqvist efterlyste Kida genom facebookgrupper och många i Åtvidaberg hjälpte till i sökandet. Här med sin hund Stickan.

Matte och husse var utom sig av oro.

– Det var panikartat. Men jag försökte vara lugn men det var svårt. Min bror ringde i panik och sa att "vår hund är borta i samhället" nära tågräls och mycket trafik, säger Malin Hammarqvist.

De satte hoppet till Kidas överlevnadsinstinkt.

– Det var kallt. Snöade. Det var femton minus den natten.

För bara en vecka sedan kom Kida som adoptionshund från Irland.

– Hon känner inte till området och inte heller min bror och hans tjej så bra. Kida har lätt för att bli rädd, men är jättetillgiven.

Genom efterlysningen i Facebookgrupper som Missingdog, Hundar i Åtvidaberg och Djurhjälpen Åtvidaberg gav sig många ut för att leta.

Vid middagstid på torsdagen ringde en familj.

– De hade hittat henne. Hon hade gömt sig och legat under utemöbler hos deras grannar. Familjen gav lite mat och vatten. Hon var väldigt hungrig men i övrigt glad och pigg, och glad att se oss fast vi inte känt henne så länge, säger Malin Hammarqvist.

– Vi vill tacka för alla frivilligas hjälp i sökandet efter Kida.