Kommunen ber villaägare elda rätt

När temperaturen sjunker stiger röken i Åtvidaberg. "Det händer att vi får synpunkter om fastighetsägare som eldar fel".

Elda rätt! Kommunen informerar nu villaägare och fastighetsägare om att elda på bästa sätt, för miljö och hälsa.

Elda rätt! Kommunen informerar nu villaägare och fastighetsägare om att elda på bästa sätt, för miljö och hälsa.

Foto: Mikael Svensson/Arkiv

Åtvidaberg2019-11-14 16:30

Det säger kommunens bygg- och miljöchef Johan Älvedal och påpekar att det är "jätteviktigt" att den som eldar med ved i framförallt tättbebyggt område gör rätt. 

–  Om man eldar fel får man heller inte rätt effekt. Då eldar man för kråkorna, det går åt onödigt med ved och man får inte så mycket värme, säger han. 

Kommunen går nu ut med information på sin hemsida om vad villa- och fastighetsägare bör tänka på vid vedeldning. Ett skälen att minska de negativa effekterna av vedeldning. 

 – Man känner ju ibland att det är som brandrök i samhället. Jag kände det själv i dag i centrum, säger Johan Älvedal under onsdagen. 

Röklukten kändes också både utanför och inne på Correns redaktion vid Stortorget i Åtvidaberg under förmiddagen.

Johan Älvedal berättar att det händer att miljökontoret får in synpunkter från personer som påtalar att det eldas felaktigt. 

–  I de fallen vi vet vem det är som eldar fel, så brukar vi upplysa om att elda på rätt sätt. Det händer också att en del eldar fel saker, kanske plast och gummi. Då blir det illaluktande och missfärgad rök. 

Kommunen pekar i sin information på att vedeldning orsakar utsläpp av miljö- och hälsoskadliga luftföroreningar, bland annat partiklar, dioxiner och polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Både barn, äldre och personer som lider av astma och andra luftrörsbesvär är extra känsliga mot dessa föroreningar.

Vad ska de som eldar med ved göra för att göra rätt?

–  Jag är ingen expert på det här, men meningen är ju att man ska få ut värme när man eldar. Det ska brinna, men inte så fort och man ska inte elda för fulla spjäll. Det ska brinna långsamt, säger Älvedal. 

På sin hemsida delar kommunen ut några tips: "Genom att ha modern utrustning, använda lagom torr ved och tända elden på rätt sätt minskar utsläppen av föroreningarna. Att använda rätt eldningsteknik är även bra för plånboken, eftersom det går åt mindre ved när du har en effektiv brasa."

Ett annat tips till den som ska tända på en brasa: "Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ."

Kommunen hänvisar också till Naturvårdsverket som på sin webbplats har information in hur man bäst tänder upp i sin vedkamin, kakelugn eller öppna spis. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!