Den 12 oktober förra året passerade en bil en fartkamera i en hastighet av 132 kilometer i timmen på riksväg 35 i Åtvidabergs kommun. På den aktuella sträckan är 90 kilometer i timmen högsta tillåtna hastighet.

Bilen tillhörde en 60-årig man och han uppmanades att betala böter för fortkörning. 60-åringen hävdade – trots bildbevis – att det inte var han som satt bakom ratten.

Under rättegången påstod han att han hade blivit kontaktad av "några gubbar i hans ålder med grått hår" som hade läst ett inlägg på Facebook där han skrev om sin bil. Dessa "gubbar" hade bett om att få testköra bilen. Detta gick 60-åringen, enligt egen utsago, med på trots att han inte visste var männen kom ifrån. Enligt 60-åringen måste någon i sällskapet ha gjort sig skyldig till fortkörningen.

Linköpings tingsrätt – som har tagit del av bilder på 60-åringen och jämfört dem med bilden som togs av fartkameran – är inte imponerad av förklaringen. Enligt domstolen finns det en "stark likhet" mellan bilderna och därmed anses det bevisat att det var 60-åringen som körde bilen. Som straff ska han betala 4 000 kronor i böter.