Larmet om branden kom vid kl 06.40. Det rörde då en lada som ligger i närheten av Kvarnvik, mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik. Intill ladan fanns en större hög med gammalt timmer, grenar och ris som skulle bli flis. Även rishögen brann.

Styrkor från både Valdemarsvik och Åtvidaberg larmades till platsen.

Enligt räddningstjänsten hade den lada som larmet gällde redan brunnit ner när de kom till platsen. Inga djur fanns i byggnaden. Däremot stod där bland annat en skördetröska och en hårdpress, som eldhärjades.

På fastigheten finns ytterligare en lada. Styrkan från Valdemarsvik arbetade framgångsrikt med att skydda den ladan från att börja brinna.

– Andra närliggande fastigheter var det helt okej med, tack vare att vinden var relativt svag, säger Peter Holm, inre befäl vid räddningstjänsten östra Götaland.

När det gällde den brinnande högen med timmer och ris fick Åtvidabergs räddningstjänst i uppgift att låta den brinna ner under kontrollerade former.

När bränderna var under kontroll påbörjade Station Falerum eftersläckningsarbetet, som pågick fram till 17.45.

– De har släckt så pass mycket att det inte kommer någon rök, men markägaren kommer att få ansvara för kontrollen under natten. Det är så torrt runt omkring att det finns risk för att det tar sig igen, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid räddningstjänsten östra Götaland.

Polisen ska utreda orsaken till branden så snart platsen svalnat. På grund av att det fanns en spridningsrisk och att den eldhärjade egendomen hade ett högt ekonomiskt värde, upprättas en anmälan om mordbrand.

– Det finns ingen misstänkt i nuläget, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Inga djur eller människor ska ha kommit till skada vid branden