Det är oroliga tider för en grupp ensamkommande ungdomar i Åtvidaberg. Migrationsverket ska lämna hotell Stallet i mitten av maj. Många av de som ännu väntar på besked om uppehållstillstånd har fått veta att de ska flyttas, men inte vart.

För flera av dessa har fotbollen och ÅFF:s juniorlag bredd, som startades som ett integrationsprojekt varit en trygg punkt under åren i Åtvidaberg.

Sardar Tavakoli har uppskattat möjligheten att kunna spela fotboll i lag.

Artikelbild

| Tränarparet Ardit Gjakova och Mohammad Taha Hussein ordnade en avskedsfest för sina spelare , eftersom flertalet av spelarna fått besked om att de måste flytta från Åtvidaberg.

–  Fotbollen har fått mig att tänka bort problem och jobbiga tankar. Det känns väldigt jobbigt att behöva lämna det här bakom mig, just när jag börjat må bättre, säger han.

Den kommande flytten oroar även lagkompisen Hakim Wahidi:

– Jag har lärt känna Åtvidaberg och går i skolan här. Jag har fotbollen och många nya vänner. Nu när jag måste flytta, så måste jag starta från noll. Det känns som om jag flyttar till Sverige på nytt.

Mohsen Roshan, som också spelar i breddlaget har uppehållstillstånd och bor i ett av kommunens boenden.

– Jag har bott med många av de här grabbarna. De har blivit mina bästa kompisar, men även min familj. Många av dem är oroade över att de inte vet vad som kommer att hända.

Läs mer: 140 drabbas när asylboendet läggs ner

I helgen samlades breddlaget för en avskedsfest.

– Det var kanske sista gången en del av oss sågs, säger Mohammad Taha Husseini, assisterande tränare i laget.

Han kom själv till Åtvidaberg som ensamkommande. Efter ett år placerades han i Kramfors.

– Jag förstår den oro som killarna känner, oavsett om de ska flytta inom Sverige, till Afghanistan eller Iran. Jag mådde väldigt dåligt när jag flyttade och kunde inte sova eller äta. Jag förlorade familjen, mina vänner, skolan och fotbollen.

För Taha skingrades oron när han fick flytta tillbaka till Åtvidaberg och bo i familjehem. Idag läser han på barn- och fritidsprogrammet på Facetten med mål att blir polis.

Avskedsfesten på Kopparvallen blev lyckad, med spel, dans och snacks. Ardit Gjakova, huvudtränare för laget säger:

– Den här festen var till grabbarna. Jag kommer aldrig glömma den här tiden som jag fått leda och träna dem.

För laget väntar seriespel i helgen. Det är osäkert hur länge bredddlaget finns kvar, eftersom större delen av laget består av ensamkommande och antalet spelare kommer att minska.

– Vi måste vara minst tio spelare, vi får låna in en spelare från ett annat lag. Vi får se hur länge vi kan fortsätta, säger Taha.