M lägger budgetförslag utan skattehöjning

Moderaterna säger nej till skattehöjning nästa år. "Skatten behöver inte höjas 2020", hävdar Tommy Aarna (M).

Tommy Aarna pekar på fel i majoritetens budgetunderlag och menar att en skattehöjning för 2020 inte krävs.

Tommy Aarna pekar på fel i majoritetens budgetunderlag och menar att en skattehöjning för 2020 inte krävs.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-18 05:00

Förra veckan kom majoriteten med besked: kommunalskatten föreslås höjas med 44 öre nästa år. 

Nu kommer Moderaterna med motförslag: skatten behöver inte höjas 2020.  Enligt partiets gruppledare, oppositionsrådet Tommy Aarna  driver M inte sin tes av ideologiska skäl. 

– Vi gör det inte för att vi är moderater, utan för vi ser att det inte behövs en skattehöjning nu, säger Aarna och antyder därpå att behovet kan komma senare under mandatperioden. 

Tillsammans med sin partigrupp har Aarna granskat majoritetens budgetförslag och underlag. Han uppger att M funnit fel gällande demografin och att majoriteten uppgett en orimlig ökning av andelen äldre. 

– Majoriteten har målat upp ett demografispöke, där andelen invånare över 80 år ska öka med 137 personer nästa år. Våra uppgifter pekar på en ökning de kommande åren på mellan 20 och 40 personer. 

Aarna uppger att han fått bekräftat att det finns felaktigheter i underlaget. I sitt budgetförslag korrigerar M dessa och lägger fram förslag om sänkt ram för vård- och omsorgsförvaltningen. 

Tommy Aarna pekar bland annat på ekonomistatistik som visar att Åtvidabergs kommun lägger mer än genomsnittskommunen på individ- och familjeomsorg. Här vill M att Åtvidaberg att kommunen lägger sig på en genomsnittsnivå. 

M vill också dra tillbaka två tjänster inom vård -och omsorg. Det gäller två chefstjänster; en för upphandling och en för att stävja sjukfrånvaro, enligt Aarna.

– Den första tjänsten bör om den behövs ligga centralt på kommunkansliet. Den andra behövs inte, det är respektive chefs uppgift att minska sjukskrivningar. 

M drar ner ramen till vård- och omsorg, men ökar istället ramen för barn- och utbildning. 

–  Det är för att markera och för att vi behöver fler vuxna i skolan. Det handlar om att ge rätt signaler framåt. 

Majoriteten har uttalat att en skattehöjning delvis kommer gå till att täcka underskott i årets budget. 

– Det är som att ta SMS-lån för att betala sina skulder, hävdar Aarna. 

Han menar att en skattehöjning, särskilt när landstingsskatten också höjs, slår mot både låg-och höginkomsttagare. Han jämför med Linköping, som från och med 2020 kan ha 2:19 kronor lägre skattesats än Åtvidaberg. 

Budgeten behandlas i kommunstyrelsen nästa vecka. Aarna söker diskussion med majoriteten. Om inte, tvekar han inte om att begära återremiss i fullmäktige och skicka tillbaka budgeten för ytterligare beredning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!