Moderaterna möblerar om i leden

Moderaterna flyttar om i kommunpolitiken. "Det är ett sätt att släppa in nya krafter", säger gruppledaren Tommy Aarna (M).

När Tommy Aarna (M) lämnar samhällsbyggnadsutskottet lämnar han platsen åt en partivän som i sin tur lämnar plats åt en tidigare S-politiker som gör politisk comeback, nu som M.

När Tommy Aarna (M) lämnar samhällsbyggnadsutskottet lämnar han platsen åt en partivän som i sin tur lämnar plats åt en tidigare S-politiker som gör politisk comeback, nu som M.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-21 20:00

Tommy Aarna kliver själv av uppdraget som ledamot i samhällsbyggnadsutskottet. Han gav en vink om detta i samband med att han tillträdde som oppositionsråd i augusti. 

Att han lämnar utskottet innebär att partiet gör en rockad och byter personer på flera andra poster.

– Det är ett sätt att få in fler människor i gruppen och ett sätt att sprida intresset. Mer folk ger mer engagemang, menar Aarna.

När Tommy Aarna tillträdde som oppositionsråd tog han över den plats som partikamraten Mira Wedenberg lämnade. Eftersom Aarna redan hade en plats i kommunstyrelsen blev M en person kort. 

Den platsen går nu till Åsa Merving (M). Hon efterträder också Aarna i samhällsbyggnadsutskottet. 

Samtidigt lämnar Åsa Merving sin plats i bygg- och miljönämnden. 

Den platsen går till Christopher Rexhell, som varit aktiv inom kommunpolitiken för Socialdemokraterna. Han lämnade S under valrörelsen förra året och drog tillbaka sin kandidatur. 

Han förklarade avhoppet i Corren: "Mina grundvärderingar har ändrats och jag måste vara ärlig mot mig själv. Jag står inte för att vara med på S-listan".

Samtidigt fick han frågan om han skulle engagera sig för något annat parti och svarade något svävande: "Jag tycker om politik, men jag vill inte kommentera mina avsikter."

Rexhell som satt i bygg- och miljönämnden för S tar nu plats för M i samma nämnd. I en artikel här intill berättar Rexhell mer om sin comeback och övergången.

Kenneth Axelsson (M) som varit aktiv inom kommunpolitiken under flera mandatperioder kommer att lämna fullmäktige. 

– Jag har hög arbetsbelastning och vill inte slitas mellan två saker. Jag har därför valt att lämna fullmäktige, säger han.

Han behåller sin plats i den sociala myndighetsnämnden, som hanterar personärenden. 

– Det uppdraget ligger mig varmt om hjärtat. Jag tror och hoppas att jag gör nytta där. 

Med ett avhopp från fullmäktige kommer länsstyrelsen att göra en ny omräkning för att få fram en ny ordinarie ledamot och ny ersättare i fullmäktige.

Moderaterna byter också ledamöter i bostadsrättsföreningen BRF Kopparsvanen. Vid nästa års stämma går Tommy Aarna in som ordinarie efter Mira Wedenberg. En ersättarplats går till Anna Södergren (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!